92-åring må sove på badet

Sigrid Haugen (92) prøver å holde varmen.

MADRASS PÅ BADET: Sigrid Haugen (92) har tatt med seg madrass og dyne inn på badet for å holde på varmen. Illustrasjonsfoto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
MADRASS PÅ BADET: Sigrid Haugen (92) har tatt med seg madrass og dyne inn på badet for å holde på varmen. Illustrasjonsfoto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I flere år har jeg forsøkt å få kommunal leilighet i bosenter. Det er jeg lovet. Men det skjer ingen ting. Det er så deprimerende, sier Sigrid Haugen (92) til Stjørdalens blad. Hun har nå tatt madrassen ut av senga og lagt den på badet, for der er det varmt å ligge.

Haugen er en enslig enke med en sønn boende i Tromsø. Hun bor i en leilighet på to plan i Wergelandsvegen.

Fryser i leiligheten - Det er soverom, stue, kjøkken og bad på det ene planet og derfor har jeg fysisk fått avstengt andreplanet med glass og dør. Dette for å unngå å varme opp hele leiligheten. Dette til tross, det er vanskelig å få varme på det planet i leiligheten jeg nå "bor" på hvor det bare er elektrisk varmeovner.

Det skulle være forbudt ved lov å bygge leiligheter uten annen fyring. Det ser vi nå som strømmen er så dyr. Det er kaldt i denne leiligheten. Det er derfor jeg sover på badet. Trist er det, men jeg kan ikke gjøre noe annet.

Lovet kommunal bolig - Jeg husker ikke nøyaktig hvor mange år det er siden jeg første gang tok kontakt med kommunen, gjennom det kontoret de har for slike saker, for å få en kommunal leilighet. Kanskje er det mer enn fire år. Jeg har flere ganger vært der personlig, jeg har ringt og skrevet brev. Jeg er lovet leilighet. Men ingen ting skjer. Nå sier de at jeg er for frisk, og de har ikke lenger tid til å prate med meg, sier de når jeg tar kontakt. Det er så vanskelig. Jeg får ingen hjelp. Møter ingen forståelse, sier damen til lokalavisa i Stjørdalen.

- Dersom det er riktig at hun ligger på badet for å holde varmen så er det ille, sier Anne Mari Granhaug, leder ved Brukerkontoret i Stjørdal kommune til Stjørdalens blad.

Vet om søknaden
Sigrid Haugen (92) sitt ønske om kommunal leilighet, omsorgsleilighet eller bokollektiv, kjenner Granhaug til.

— Det er ett og et halvt år siden hun første gang søkte om omsorgsbolig. Vi er kjent med at Haugen har en bolig av ny dato, med full elektrisk oppvarming på alle rom. Bruk av nødvendig strøm er et privat ansvar. Så langt er ikke hennes behov vurdert slik at vi har gitt henne botilbud. Men vi følger henne jevnlig opp, også gjennom pårørende, sier Granhaug.

Men Granhaug var denne løpende oppfølging til tross, ikke klar over at Haugen har flyttet madrassen inn på badet.