92 hvaler og delfiner strandet i Australia

Bare elleve overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 87 grindhvaler og fem delfiner strandet på Hamelin Bay i det vestlige Australia i går.

Bare elleve hvaler overlevde natten. De har blitt fraktet på lastebiler til en nærliggende bukt og ble tilslutt satt ut i havet, til tross for vanskelig sjø.

Men fremtiden deres er imidlertid høyst usikker. Til tross for at de ble fraktet hundre meter ut fra kysten, har flokken delt seg og halvparten av hvalene har nå begynt å vende tilbake til stranda.

TILBAKE TIL HAVET: De elleve overlevende hvalene har blitt satt ut i vannet i dag. Foto: Scanpix
TILBAKE TIL HAVET: De elleve overlevende hvalene har blitt satt ut i vannet i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- De svømmer rundt akkurat nå. Det er ikke uvanlig, men vi prøver å lede dem lengre ut. Dersom en av hvalene blir strandet igjen, kan den sende ut faresignaler som gjør at alle vender tilbake til stranden, sier talskvinne Laura Sinclair ved det australske miljøverndepartementet til AP.

- Åtte er ute i rom sjø, mens to henger litt etter, opplyser Sinclair.

LEDES UT I HAVET: Hittil ser det lovende ut for ti av de elleve hvalene. Foto: Scanpix.
LEDES UT I HAVET: Hittil ser det lovende ut for ti av de elleve hvalene. Foto: Scanpix. Vis mer

Må avlives
En av de overlevende hvalene har allerede blitt hentet inn til kysten igjen for å bli avlivet, skriver ABC.

Ifølge redningsmannskapene virket hvalen nervøs. Ettersom hvalen er for stor til å avlives med giftsprøyte, kommer den til å bli skutt.

PÅ SØPPELFYLLINGA: Over åtti hvalkadavre fraktes bort til søppelfyllinga. Enkelte kadavre som har blitt skylt opp på stranden, har vært merket av haiangrep. Foto: Scanpix
PÅ SØPPELFYLLINGA: Over åtti hvalkadavre fraktes bort til søppelfyllinga. Enkelte kadavre som har blitt skylt opp på stranden, har vært merket av haiangrep. Foto: Scanpix Vis mer

Strendene i nærheten av hvalene er også stengt, av frykt for at hvalkadavrene skal tiltrekke seg haier. Ifølge ABC har flere kadavre allerede blitt skylt opp på stranden med merker av haibitt.

DNA-prøver
Forskere har tatt DNA-prøver av de døde hvalene og delfinene for å samle kunnskap om flokkens genetiske sammensetting, skriver AP. Selv om det ofte forekommer at hvaler strander i Australia på vei til eller fra Antarktis, er det sjeldent at det skjer samtidig med både delfiner og hvaler.

TAR PRØVER: Av de 17 hvalene som var i live i går kveld, klarte bare 11 seg gjennom natten. Redningsmannskapene har tatt prøver av de døde hvalene, som skal brukes til å kartlegge familieforholdene i flokken. Foto: Scanpix
TAR PRØVER: Av de 17 hvalene som var i live i går kveld, klarte bare 11 seg gjennom natten. Redningsmannskapene har tatt prøver av de døde hvalene, som skal brukes til å kartlegge familieforholdene i flokken. Foto: Scanpix Vis mer

De fleste strandede hvaler dør av overoppheting eller dehydrering. Enkelte kan også få fatal organsvikt når kroppene er ute av vannet og vekten på organene blir for stor.

Hittil i år har 239 hvaler strandet i Australia. De fleste døde.

RELATIVT VANLIG: Hittil i år har minst 239 hvaler strandet i Australia. Disse strandet nær King Island-stranda på Tasmania i begynnelsen av mars. Foto: Scanpix.
RELATIVT VANLIG: Hittil i år har minst 239 hvaler strandet i Australia. Disse strandet nær King Island-stranda på Tasmania i begynnelsen av mars. Foto: Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer