NÆR MÅLET: De fleste analytikere og meningsmålere mener Obama ligger best an - men med små marginer - før valgdagen. Arkivfoto: Carolyn Kaster / AP / NTB SCANPIX
NÆR MÅLET: De fleste analytikere og meningsmålere mener Obama ligger best an - men med små marginer - før valgdagen. Arkivfoto: Carolyn Kaster / AP / NTB SCANPIXVis mer

- 92 prosents sjanse for at Obama vinner

Prognose-guru tror Romney har svært liten mulighet til å dra valget i land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Modellen til den anerkjente - og omstridte - statistikeren og valgnerden Nate Silver har oppjustert prognosen for presidentvalget i Barack Obamas favør ytterligere et hakk, bare timer før over hundre millioner amerikanere går til stemmeurnene-

Skal man tro prognoseverktøyet, er det nå hele 92 prosents sjanse for at Obama går av med seieren i natt.

Silvers modell spår også at at presidenten har 53 prosents sjanse til å vinne Florida, den svært viktige delstaten (29 valgmannstemmer) der Romney har hatt en knapp ledelse på meningsmålingene de siste dagene.

Silver har et rykte å forsvare. Før forrige presidentvalg spådde han riktig vinner i 49 av 50 delstater (den siste, Indiana, ble vunnet av Obama med  én prosent margin), og samtlige 35 vinnere i senatvalget samme år.

Modellen hans samler meningsmålinger og vekter dem blant annet etter byråenes tidligere treffsikkerhet, kombinerer trendene med flere andre variabler og kjører statistiske simuleringer.

Dødt løp nasjonalt Silvers kritikere mener modellen ikke er i stand til å tallfeste nok variabler i den komplekse valgkampen, og at den har elementer av dårlig fundert spådom uavhengig av den tilsynelatende treffsikkerheten. Mange republikanere har i høst latterliggjort prognesene fordi de lå trygt i Obamas favør også da han lå tydelig under på meningsmålingene etter den første tv-debatten mot Romney.

Og ut fra tradisjonelle målinger nasjonalt ser valget ut til å bli spennende. På det gjeldende gjennomsnittet av de siste meningsmålingene hos Real Clear Politics har Obama en helt marginal ledelse på 0,7 prosentpoeng nasjonalt.

Men viktigere er det at presidenten ser ut til å ha befestet en ledelse på nesten tre prosentpoeng i den svært, svært viktige «vippestaten» Ohio (18 valgmannstemmer). Det er her kandidatene har tilbrakt desidert mest tid de siste dagene. Siden Obama ser ut til å lede i en rekke andre uavgjorte stater, vil en seier i Ohio vil gjøre det svært vanskelig, om ikke umulig, for Romney å nå de nødvendige 270 valgmannstemmene for å bli president.

En åpenbar forutsetning er at han da må vinne Florida, og heller ikke det framstår som like trygt som for to-tre uker siden.

- Skjeve målinger Romneys tilhengere har de siste dagene brukt mye tid på å peke mot påståtte skjevheter - enten metodisk eller politisk - i meningsmålingsbyråene.

Republikanerne mener blant annet  at meningsmålingene vekter unge velgere for høyt, siden de møtte opp i så høyt antall for Obama i 2008 mens entusiasmen er mindre i år. En annen teori er at amerikanerne ikke tør fortelle meningsmålerne at de vil stemme USAs første svarte president ut av Det hvite hus etter én periode.

Samtidig hevder demokratene at byråene ennå ikke klarer å fange opp overgangen fra fasttelefoner (republikanere overrepresentert) til mobiltelefoner godt nok.

Washington Post-bloggeren Ezra Klein påpeker imidlertid at man har hørt de fleste innvendingene før, og at det har vist seg å være lite hold  i dem.

«Jeg har én enkel regel når jeg anslår resultatet i presidentvalg: Meningsmålingene, samlet sett, pleier å være ganske presise. Systemiske problemer, selv om de er mulige, er lite trolige. Det er mange meningsmålere som produserer mange målinger, og hver og en av dem har incentiv til å prøve å få det riktig. Når målingene samsvarer, er det ofte en god grunn til det. Og det er tilfelle nå. En feil på 3-4 prosent som må til for at Romney skal være den virkelige favoritten, er ekstremt usannsynlig», skriver Klein.

Han mener 290 valgmannstemmer til Obama er en konservativ gjetning basert på meningsmålingene.

I 01-02-tida i natt norsk tid kan de første valgdagsmålingene fra vippestater gi en god pekepinn på hvor valget virkelig bærer.