94 aviser kan bli rammet

Partene i journalistkonflikten har meklet på overtid siden midnatt, og faren for streik i 94 aviser er fortsatt stor. Dagbladet rammes ikke av en eventuell konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Avisers Landsforbund (NAL) og Norsk Journalistlag (NJ) sitter fortsatt i forhandlinger, men meklingsmann Elisabeth Stenvik hadde ved 12.30-tida fortsatt ikke lagt fram noen skisse til mulig løsning.

- Jeg har ikke funnet grunnlag for å legge fram noen skisse, men vi fortsetter meklingen så lenge det er håp om en løsning, sier meklingsmannen til NTB.

Hun bekrefter at spørsmålet om opphavsrett fortsatt er problematisk, men vil ikke gå nærmere inn på hva partene ellers snakker om.

Problematisk

Ved 12-tida satt NJ-delegasjonen og ventet på en tilbakemelding fra arbeidsgiverne. Avstanden mellom partene var svært stor i utgangspunktet, og ingen av elementene er forhandlet ferdig. Det er en av årsakene til at meklingen har trukket så i langdrag.

- Alle elementene i kravet er problematiske. Det dreier seg om opphavsrett, tekniske overføringer, en ekstra ferieuke og det generelle lønnstillegget, opplyser NJs generalsekretær Trond Idås.

Ifølge NJs egen nettside var meklingen nær ved å bryte sammen før midnatt, og flere medier spår i formiddag at det nærmer seg et brudd.

Nærmere løsning

Fristen i oppgjøret gikk ut ved midnatt, men partene bestemte seg for å fortsette meklingen på overtid.

NJ signaliserte at man ikke ville fortsette utover morgenen dersom det ikke var bevegelse i forhandlingene. Dermed er det trolig at partene nå er kommet nærmere hverandre, men fortsatt uten at det er kommet noen avgjørelse.

Delegasjonene fra NJ og NAL gikk ut og inn av kontorene til meklingsmannen hele natta, uten at noen av partene har ønsket å kommentere meklingen eller mulighetene for å komme fram til en løsning.

94 aviser i streik

NJ har varslet streik i 94 aviser dersom meklingen bryter sammen. Tilsammen 2700 journalister vil da gå ut i streik. Aftenposten, VG, Dagens Næringsliv og de store regionavisene står på streikelista, mens blant andre Dagbladet, Dagsavisen, Klassekampen, Bergensavisen og Rogalands Avis er skånet fra streik i første omgang.

Likevel kan disse avisene bli lammet, ettersom arbeidsgiverorganisasjonen NAL fortløpende vurderer lockout av de ansatte.

Uenig om prinsipp

Hovedproblemet for meklingen gjelder prinsippet om opphavsrett for de skrevne ord. Journalistene krever en klargjøring av problemstillingen og eventuelt et prinsipp om deling av inntekter mellom bedriften og journalisten ved viderebruk av artikler.

NJs liste over aviser som kan bli rammet av streik