95-åringer med høyere utdanning lever lenger

De smarte er fortsatt eldst.

 GOOD, OLD GAMMEL NOK:  Amerikaneren Christian Mortensen (1882-1998) ble nesten 116 år gammel. Foto: Scanpix
GOOD, OLD GAMMEL NOK: Amerikaneren Christian Mortensen (1882-1998) ble nesten 116 år gammel. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

95-åringer med høyere utdanning kan forvente å leve lengre enn jevnaldrende med kun grunnskole, viser en ny studie.

Studien fra Folkehelseinstituttet har tatt for seg gjenstående levealder etter utdanning hos 95-åringer. Studien har sett på trendene i perioden fra 1961 til 2009, og resultatene viser at det er forskjeller i forventet gjenstående levetid mellom utdanningsgruppene.

I perioden 2000 til 2009 fant forskerne ut at forventet levetid for 95 år gamle menn med grunnskole var 2,4 år, mot 2,7 for de med universitets- eller høyskoleutdanning. Tilsvarende tall for kvinner var 2,8 år og 2,9 år.

En av hovedforfatterne bak studien, seniorforsker Bjørn Heine Strand fra Folkehelseinstituttet, sier at utdanning spiller en rolle for hvor lenge man lever for 95-åringer.

- Når den forventede gjenstående levetiden for denne aldersgruppen i gjennomsnitt bare er 2,4 år, er en forskjell på 0,3 år mellom utdanningsgruppene betydelig, sier Heine.

Mulige forklaringer på hvorfor det er slike forskjeller, er at høyere utdanning knyttes til bedre livsstilvalg, bedre tilgang til medisinsk behandling og større evne til å bruke helsetjenester.

(NTB)