95 barn ulovlig bortført - ingen straffet

Mor står bak de flste kidnappingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst 95 barn er blitt ulovlig bortført fra utlandet til Norge siden 2004. Barnas mor står bak de fleste bortføringene, men ingen er straffet i disse sakene.

Fra 2004 til 2009 har myndighetene registrert 66 saker der barn er blitt bortført fra utlandet til Norge. I minst 17 av sakene er barna ikke returnert til sitt opprinnelige bostedsland. Kun én av sakene har endt med tiltale og straffesak, men kvinnen ble frikjent, skriver Bergens Tidende

Ulovlig, men ikke straffbart

- Tidligere var det flere samværsforeldre som bortførte barna. Nå er det en tendens til at det er den barna bor hos fast som bortfører. I slike tilfeller er bortføringen ulovlig, men ikke straffbar, sier advokat Torunn Kvisberg, som har tatt doktorgrad på bortføringssaker.

Kjersti Berg Sand har i en masteroppgave ved juridisk fakultet på Universitetet i Oslo, gått gjennom bortføringssaker fra 2004 til 2009.

Hun fant at aller fleste blir henlagt av politiet.

Av 611 anmeldelser for alle typer barnebortføring, ble 82 prosent henlagt. 24 saker førte til tiltale og straffesak. De fleste gjaldt bortføring fra Norge til utlandet. I seks av sakene ble de tiltalte frikjent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer