GRANSKNING:  Matt Baggott (t.h) og Drew Harris fra det irske politiet deltok i går under høringen, hvor de la fram det de hadde funnet ut gjennom sine undersøkelser av totalt 228 personer. Foto. AFP PHOTO / CARL COURT
GRANSKNING: Matt Baggott (t.h) og Drew Harris fra det irske politiet deltok i går under høringen, hvor de la fram det de hadde funnet ut gjennom sine undersøkelser av totalt 228 personer. Foto. AFP PHOTO / CARL COURTVis mer

95 IRA-medlemmer knyttes til nærmere 300 drap

Men har fått garantier om at de ikke vil bli straffeforfulgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Disse opplysningene kom fram i en høring, der den såkalte one-the-run-avtalen blir gjennomgått. Dette var en hemmelig avtale mellom Blair-regjeringen og Sinn Fein, skriver The Guardian.

En del av avtalen var at 190 IRA-medlemmer mottok brev som forsikret dem om at de ikke var ettersøkt eller ville bli straffeforfulgt av britiske myndigheter.

Som et ledd i denne høringen har politiet blitt bedt om granske statusen til 228 personer. De fant ut at 95 av IRA-medlemmene som har fått forsikringer om at de ikke vil bli straffeforfulgt, kan kobles til 295 drap.

Det understrekes samtidig at de ikke vet hvor sterke bevis det er i disse sakene, og at dette er noe som vil undersøkes videre.

Fem IRA-medlemmer er nå under etterforskning. Politiet er usikre på om eventuelle nye bevis i disse sakene vil kunne annullere brevene de har mottatt.

- Som en borger av Nord-Irland, som en borger av Storbritannia, må jeg si at det er hjerteskjærende å høre at 95 personer sitter på brev som unnskylder  drapet på 200 personer. Det knuser hjertet mitt, sa Ian Paisley Jr, medlem av Democratic Unionist party, under høringen.