95 norske har meldt seg

Har sagt fra at de eer i god behold etter orkanen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mange nordmenn i USA har meldt seg etter at UD gikk ut og ba om opplysninger om nordmenn i eller ved katastrofeområdet. 

- Vi har fått en rekke henvendelser. Til nå har 95 nordmenn tatt kontakt med Utenriksdepartementet eller generalkonsulatet og sagt fra at de er i god behold, sier UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til Dagbladet.no. 

Norske utenriksmyndigheter har gått ut fra at det oppholdt seg rundt 120 nordmenn i områdene som ble rammet av orkanen Katrina.

- Det er umulig å gi noe konkrete tall, men tallet var trolig mellom 100 og 200, sier Sandsten.

Hun understreker at de ikke har noen konkrete opplysninger om at nordmenn er skadd eller omkommet, eller at noen fortsatt befinner i området - selv om ikke alle som var der har tatt kontakt med norske myndigheter.

- De har ikke status som savnet, men vi har ikke fått kontakt med dem.

Bekymringsmeldinger

UD hadde tidligere i dag mottatt to bekymringsmeldinger fra pårørende som ikke får kontakt med to nordmenn i katastrofeområdet, meldte VG Nett.

Ved fem-tida var den ene av de to alledere lokalisert. UD har nå oversikt over nærmere hundre nordmenn i området.

Kripos hadde torsdag ved halv seks-tida på ettermiddagen enda ikke mottatt hverken bekymringsmeldinger eller savnetmeldinger fra politidistriktene.

Den andre personen har ikke fått status som savnet. Området som er rammet av orkanen og den ettefølgende oversvømmelsen, er svært uoversiktelig. Mange veier er under vann, telefonnettet fungerer ikke, og det er svært vanskelig å overbringe informasjon og beskjeder.

Det at personen ikke har tatt kontakt med familien i Norge, trenger derfor ikke bety at det har tilstøtt vedkommende noe.

Team reiser fra Norge

UD har sendt et kriseteam over til de hardest rammede områdene for å bistå nordmenn som er rammet av orkanen. De tre i kriseteamet skal være på generalkonsulatet i Houston.

- Generalkonsulatet har en begrenset stab. De kommer for å hjelpe oss å bistå, sier generalkonsul Elisabeth Roderburg.

Hun ber nordmenn hjemme i Norge om å maile konsulatet hvis de har informasjon om nordmenn som var i området da orkanen kom. Det finnes ingen eksakt oversikt over hvor mange nordmenn som er fastboende i området som nå er katastrofeområde fordi det ikke er registreringsplikt. Ingen vet heller hvor mange norske turister som befant seg i New Orleans og omegn.

- Venner og familie sender oss e-post og varsler at de har hatt kontakt med folk som var i området. Det er ganske stor pågang, og jeg vil ikke nevne noe tall over hvor mange vi har oversikt over ennå, sier Roderburg til Dagbladet.no.

Flere er bekymret

Foreløpig har konsulatet også fått fem henvendelser fra folk som er bekymret for sine kjære.

- Situasjonen her er helt horribel. Det er ufattelige scener som utspiller seg. Vi håper og tror at nordmenn fulgte oppfordringen om å evakuere. Hele infrastrukturen her er nede, det er ikke slik at folk har anledning til å ta kontakt, selv om de har det bra, sier generalkonsulen.

Ved konsulatet blir all informasjon fra bekymrede venner og slektninger notert ned. Roderburg ber folk ha mest mulig informasjon om telefonnummer, adresser og når de sist hadde kontakt med personene de vil ha informasjon om.

Savnetmeldinger skal leveres ved det lokale politikammeret, som har ansvar for å registrere bekymringsmeldingene. Det er Kripos som skal holde oversikt over hvor mange som er meldt savnet.