Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 95 prosent av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, og halvparten kan dø innen en måned

Situasjonen for verdensarvområdet er kritisk, mener professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den nordlige delen av Great Barrier Reef er 95 prosent av korallene bleket. Det viser en undersøkelse som blant annet er basert på kartlegging fra lufta, skriver den australske nettavisa abc.net.

Det er professor og korallrevekspert Terry Hughes som har ledet undersøkelsen. Han beskriver situasjonen som kritisk.

- Dette vil endre Great Barrier Reef for alltid. Vi har avdekket enorme nivåer av bleking på nordsiden av revet, sier han.

- Bare fire friske Korallbleking blir beskrevet som en av truslene mot korallene, og er et fenomen som tilsynelatende har økt i omfang de senere tiår. Ved korallbleking dør de symbionte algene, og koralldyrene blir bleke, og dødeligheten hos korallene kan være omfattende.

Årsakene til korallblekingen er usikre, men økt vanntemperatur, økt UV-stråling samt bakterieinfeksjoner har vært antydet som årsaker, ifølge SNL.

Av de totalt 520 korallrevene professor Hughes har undersøkt, er det bare fire som ikke viser tegn på bleking, ifølge abc.net. Fra Cairns til Torres Strait er de engang fargerike revene nå helt spøkelseshvite, heter det i samme artikkel.

- Det er foreløpig for tidlig å si nøyaktig hvor mange av de blekede korallrevene som vil dø, men basert på de ekstreme nivåene der selv de mest robuste korallene nå er snøhvite, forventer jeg at halvparten vil dø innen den kommende måneden, sier professor Hughes.

- Trist Marinbiolog og korallforsker Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet sier til Dagbladet at det er bekymringsfullt å lese om resultatene fra den australske undersøkelsen.

- De australske korallforskerne sier at de aldri har sett dårligere tilstand i revet, og det er spesielt i området Lizard Island og nordover at det er kritisk. De sier at 95 prosent av dette området er bleket og at halvparten står i fare for å dø, og dersom dette er tilfellet, er det utrolig trist, sier Fosså til Dagbladet.

Han understreker at han ikke er tropisk korallforsker, men sier at én teori blant forskerne er at fenomenet el Niño kan ha betydning for korallrevenes overlevelse, og at årets el Niño er veldig kraftig. Mange mener at global oppvarming kan forsterke el Niño-fenomenene, forteller han.

- Koraller får farven sin fra alger som lever i overflaten på huden deres, men disse algene dør i høy varme. Da mister også korallene sin farve og blir bleket. Korallene kan tåle dette i kortere perioder, det avhenger litt fra art til art, men etter en måneds tid er det fare for at de ikke klarer å bygge seg opp igjen, sier han.

- Og da dør korallene?

- Ja.

Fosså fortsetter:

- Great Barrier Reef er et verdensarvområde det ikke finnes maken til. Det er leit å tenke på at store deler av dette området nå kan stryke med. Tiden vil vise om det vil skje.

- Ekstremt bekymret Professor og forsker ved universitetet i Queensland, Justin Marshall uttalte forrige uke at blekingen i den nordlige delen av verdensarvområdet er det verste han noen gang har sett.

- Jeg er ekstremt bekymret og opprørt over å være vitne til død i en så stor del av korallrevet, sa han til abc.net.

Noen forskere mener at mer karbondioksid i lufta vår er med på å forsure havene. Noen forskere mener også at forsuringen gjør det vanskeligere for korall å ta opp kalsium fra sjøvannet.

- Global oppvarming Professor Andrew Baird ved Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies, skriver i en artikkel i journalen Trends in Ecology and Evolution at bleking av korall, forårsaket av global oppvarming, er en av hovedtruslene mot verdens korallrev.

Professor Hughes sier i abc.nets artikkel at hele debatten om hvorvidt klimaendringer har skyld i koralldøden frustrerer ham.

- Regjeringen har ikke lyttet til oss på 20 år, sier han.

- Det vi nå trenger er at verdenssamfunnet reduserer klimautslippene, tilføyer Hughes.

Great Barrier Reef Revet ligger i Korallhavet utenfor nordkysten av Queensland i Australia. Det er over 2600 kilometer langt, dekker et område på 344 400 km² og kan sees fra verdensrommet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media