- 95 prosent av sultkatastrofe-pengene gikk til våpen

Opprørsledere kledde seg ut som handelsmenn og solgte sekker med sand til hjelpearbeidere i det sultrammede Etiopia.

EN MILLION DØDE: Sultkatastrofene som rammet Etiopia på begynnelsen av 80-tallet kostet en million mennesker livet. Tidligere medlemmer av opprørsbevegelsen TPLF sier de brukte bistandspengene på våpen, ikke mat. Foto: EPA/IRADA HUMBATOVA/SCANPIX
EN MILLION DØDE: Sultkatastrofene som rammet Etiopia på begynnelsen av 80-tallet kostet en million mennesker livet. Tidligere medlemmer av opprørsbevegelsen TPLF sier de brukte bistandspengene på våpen, ikke mat. Foto: EPA/IRADA HUMBATOVA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| • Les også: - Pengene gikk til kommunistisk tvangskollektivisering og krig

(Dagbladet.no): 13. juli 1985 så 400 millioner TV-seere verdens største stjerner opptre til inntekt for sultofrene i Etopia. Live Aid, anført av Bob Geldof, samlet inn mange hundre millioner kroner til landets åtte millioner sultrammede.

Nå forteller imidlertid tidligere medlemmer av en opprørsbevegelse at over fem hundre millioner kroner av de innsamlede midlene gikk til å finansiere våpenkjøp og opprørskamp.- Jeg kledde meg ut for å se ut som en muslimsk handelsmann. Det var for å lure bistandsorganisasjonene. De visste ikke hvem jeg var.

Det forteller Gebremedhin Araya, som sier han er et tidligere fremtredende medlem av den etiopiske opprørsbevegelsen Tigray People's Liberation Front (TPLF).

95 prosentI 1984 deltok Araya på et møte med bistandsarbeideren Max Peberdy fra Christian Aid. Et møte som er dokumentert på et fotografi BBC har fått tilgang på.

Mens Peberdy hadde med seg 500 000 dollar i etiopisk valuta, hadde Araya med seg korn som skulle gå til de noen av de åtte millioner sultrammede.Men det tidligere TPLF-medlemmet sier han lurte hjelpearbeideren, og at under de øverste sekkene med korn, lå det bare sandsekker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer