EN MILLION DØDE: Sultkatastrofene som rammet Etiopia på begynnelsen av 80-tallet kostet en million mennesker livet. Tidligere medlemmer av opprørsbevegelsen TPLF sier de brukte bistandspengene på våpen, ikke mat. Foto: EPA/IRADA HUMBATOVA/SCANPIX
EN MILLION DØDE: Sultkatastrofene som rammet Etiopia på begynnelsen av 80-tallet kostet en million mennesker livet. Tidligere medlemmer av opprørsbevegelsen TPLF sier de brukte bistandspengene på våpen, ikke mat. Foto: EPA/IRADA HUMBATOVA/SCANPIXVis mer

- 95 prosent av sultkatastrofe-pengene gikk til våpen

Opprørsledere kledde seg ut som handelsmenn og solgte sekker med sand til hjelpearbeidere i det sultrammede Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Les også: - Pengene gikk til kommunistisk tvangskollektivisering og krig

(Dagbladet.no): 13. juli 1985 så 400 millioner TV-seere verdens største stjerner opptre til inntekt for sultofrene i Etopia. Live Aid, anført av Bob Geldof, samlet inn mange hundre millioner kroner til landets åtte millioner sultrammede.

Nå forteller imidlertid tidligere medlemmer av en opprørsbevegelse at over fem hundre millioner kroner av de innsamlede midlene gikk til å finansiere våpenkjøp og opprørskamp.

- Jeg kledde meg ut for å se ut som en muslimsk handelsmann. Det var for å lure bistandsorganisasjonene. De visste ikke hvem jeg var.

Det forteller Gebremedhin Araya, som sier han er et tidligere fremtredende medlem av den etiopiske opprørsbevegelsen Tigray People's Liberation Front (TPLF).

95 prosentI 1984 deltok Araya på et møte med bistandsarbeideren Max Peberdy fra Christian Aid. Et møte som er dokumentert på et fotografi BBC har fått tilgang på.

Mens Peberdy hadde med seg 500 000 dollar i etiopisk valuta, hadde Araya med seg korn som skulle gå til de noen av de åtte millioner sultrammede.

Men det tidligere TPLF-medlemmet sier han lurte hjelpearbeideren, og at under de øverste sekkene med korn, lå det bare sandsekker.

Sammen med en annen tidligere opprørsleder forteller Araya till BBC at flere hundre millioner kroner av det som var øremerket ofrene for sultkatastrofen i Etiopia i 1984 og -85 i virkeligheten gikk til innkjøp av våpen.

- I 1985 gikk 95 prosent av de 100 millioner dollarne som ble kanalisert gjennom TPLF til våpenkjøp eller til å bygge Marxist-Leninist League of Tigray, sier Aregawi Berhe.

Ifølge han iscenesatte opprørerne et «drama for å skaffe pengene»:

- Hjelpearbeiderne ble lurt, sier det tidligere TPLF-medlemmet.

Støttes av CIAPå begynnelsen av 80-tallet, mens verdens øyne var rettet mot sultkatastrofen som tok livet av en million mennesker, pågikk det samtidig en voldsom mobilisering av opprørsgrupper i de nordlige regionene Tigray og Eritrea.

I 1989 gikk Tigray People's Liberation Front sammen med Ethiopian Peoples' Revolutionary Democratic Front (EPRDF), og to år senere hadde de sendt den marxistiske militærjuntaen ledet av Mengistu Haile Mariam på flukt. 1995 ble TPLFs leder Meles Zenawi valgt til stastminister i Etiopias første, frie flerpartivalg.

Zenawi, som fortsatt er landets statsminister har foreløpig ikke kommentert påstandene fra de to tidligere TPLF-medlemmene.

Men ifølge BBC underbygges påstandene av dokumenter fra amerikanske CIA. I en rapport datert april 1985 heter det:

«Noe av pengene som opprørsbevegelser samler inn for hjelpeoperasjoner, som et resultat av økt oppmerksomhet verden over, går nesten garantert til militære mål»

TOK INITIATIVET: Den irske rockestjernen Bob Geldof tilbake i Etiopia i 2003. Åtte år etter at han tok initiativet til å samle inn penger til landets sultrammede. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX
TOK INITIATIVET: Den irske rockestjernen Bob Geldof tilbake i Etiopia i 2003. Åtte år etter at han tok initiativet til å samle inn penger til landets sultrammede. Foto: REUTERS/Antony Njuguna/SCANPIX Vis mer