95 prosent lar være å anmelde voldtekt

95 prosent av dem som utsettes for seksuelle overgrep, lar være å gå til politiet. Det sier Gerd Fadnes ved Bergen Legevakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi anslår at 95 prosent ikke anmelder voldtekt, sier Gerd Fadnes. Hun er koordinator ved Tilbud til utsatte for seksuelle overgrep - Bergen Legevakt. Mange overgrepsofre tar aldri kontakt verken med politi, legevakt eller andre hjelpepersoner.

- Av dem som henvender seg til oss, er det under 50 prosent som går til politiet. Det er til tross for at de får tilbud om veiledning, rettsmedisinsk dokumentasjon og oppfølgende behandling, sier Fadnes. Hun møter daglig jenter som har blitt utsatt for overgrep.

Andre anmelder for jentene

En del av voldtektene som anmeldes, blir ikke anmeldt av kvinnen selv, men av familie, venner eller andre som har fått vite om overgrepet.

- Generelt er det svært mange som ikke anmelder bekjentskapsvoldtekter. Jo nærmere overgriperen står offeret, jo mer kvier offeret seg for å anmelde. Det krever tilsvarende mer krefter. Henleggelsesfrekvensen er veldig høy på voldtekt, ved Bergen politikammer ble 80 prosent av sakene henlagt i 1999, forteller hun.

Fadnes understreker at det er svært dramatisk for et overgrepsoffer å fortelle om overgrepet og oppleve at ingen gjør noe med saken.

- Det er absolutt det verste et offer kan oppleve, sier hun.

- Det er litt av forklaringen på at så mange tier i slike saker - de er ikke sikre på å bli trodd. Og da er det bedre å tie. En overgrepshistorie er like troverdig selv om den ikke er anmeldt, sier hun.

Fadnes understreker at hun ikke har kjennskap til FpU-saken i Bergen og at hun uttaler seg på generelt grunnlag.