Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

95 prosent tester negativt på svineinfluensa

- Et potensielt problem at mange tror de er smittet.

FÅ POSITIVE TESTER: Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. De siste tallene fra fra Folkehelseinstituttet viser at bare det påvises svineinfluensa i bare 5,3 prosent av prøvene. Foto: Berit Roald / SCANPIX
FÅ POSITIVE TESTER: Bioingeniør Julie Mari Frigaard ved Mikrobiologisk laboratorium ved Ullevål Sykehus i Oslo får inn prøver og tester etter virus A (H1N1), bedre kjent som svineinfluensa. De siste tallene fra fra Folkehelseinstituttet viser at bare det påvises svineinfluensa i bare 5,3 prosent av prøvene. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Rett før helga ble det kjent at bare 135 av de totalt 2533 som ble testet for svineinfluensaen uka før, fikk påvist sykdommen. Det betyr at nær 95 prosent av laboratorietestene er negative.

Lite utbredt

At tallene er så lave betyr at influensaepidemien trolig ikke når toppen før til vinteren, og da kanskje i kombinasjon med vanlig sesonginfluensa, ifølge avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.

- Økningen i tallet på smittede i juli og første del av august skyldes trolig at mange nordmenn i den perioden kom hjem fra ferieopphold i utlandet, og hadde med smitte derfra, sier Aavitsland til NRK.


- At 95 prosent at de som har testet seg er friske viser at vi ikke har noe stort utbrudd av denne influensaen i Norge ennå, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Potensielt problem
- Men hvis dette tallet er representativt for resten av befolkningen — betyr det da at mange av dem som tror de er smittet og immune, faktisk ikke er det?

- Ja, det kan stemme, sier Nøkleby, og legger til:

- Det er ikke farlig å ta vaksinen selv om man tidligere har vært smittet av influensaen. Vi anbefaler derfor alle å ta vaksinen hvis de ikke er sikre på om de har vært smittet.

Smittevernoverlege i Oslo Tore W. Steen er enig i at det at mange tror de har vært smittet, men ikke er det, kan medføre vanskeligheter.

- Det er et potensielt problem at noen lar være å ta vaksinen som følge av dette, sier han til Dagbladet.

- Derfor tror jeg de statlige anbefalingene vil gå på at det bare er de som har fått bekreftet svineinfluensa som ikke skal ha vaksine, og at alle andre anbefales å ta den, legger han til.

KAN KOMME TIL VINTEREN: At tallene er så lave betyr at influensaepidemien trolig ikke når toppen før til vinteren, og da kanskje i kombinasjon med vanlig sesonginfluensa, ifølge avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet.
Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KAN KOMME TIL VINTEREN: At tallene er så lave betyr at influensaepidemien trolig ikke når toppen før til vinteren, og da kanskje i kombinasjon med vanlig sesonginfluensa, ifølge avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet. Foto Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

I alle fall er det han håper på.

- Jeg håper at så mange som mulig vaksinerer seg, sier han. Det er viktig at de som befinner seg i risikogruppene tar vaksinen. Men det vil være fornuftig av alle andre å også vaksinere seg, sier Steen.

Usikkert
En undersøkelse utført av Republic for avisa GP, viser at nesten en tredel av britiske leger vil ikke ta vaksine mot svineinfluensa. Like mange er usikre på om de vil vaksinere seg.

Av de 216 legene som deltok svarte flere enn 7 av 10 at de er bekymret for at vaksinen ikke var blitt tilstrekkelig utprøvd, skriver The Telegraph.

Også den norske befolkningen er skeptiske til vaksinen. I en undersøkelse utført av VG svarer 59 prosent at de ikke ønsker å ta imot tilbudet om gratis vaksine mot svineinfluensaen.

Nøkleby i Folkehelseinstituttet tror vi må se an hvordan influensaen utvikler seg før vi sikkert kan si om mange kommer til å droppe vaksinen.

- Det kan hende det blir en del vaksiner til overs, ja. Men det er fremdeles usikkert, sier hun.

ET LITE UTBRUDD: - At 95 prosent at de som har testet seg er friske viser at vi ikke har noe stort utbrudd av denne influensaen i Norge ennå, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet. Foto: Dagbladet
ET LITE UTBRUDD: - At 95 prosent at de som har testet seg er friske viser at vi ikke har noe stort utbrudd av denne influensaen i Norge ennå, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet. Foto: Dagbladet Vis mer

Første norske dødsfall
I går ble det kjent at en 42 år gammel kvinne fra Lørenskog er død av svineinfluensa.

Kvinnen ble funnet død i hjemmet sitt søndag morgen.

42-åringen er den første norske statsborgeren som har dødd av influensaen.

SMITTET: 1223 nordmenn er bekreftet smittet av svineinfluensaen så langt.  Mange er bekymret for å bli smittet. Derfor kan det være greit å holde litt avstand, samtidig som man nyser på armen og ikke i hendene. Illustrasjonsfoto. H1N1
Foto: Berit Roald / SCANPIX
NB! Modellklarert
SMITTET: 1223 nordmenn er bekreftet smittet av svineinfluensaen så langt. Mange er bekymret for å bli smittet. Derfor kan det være greit å holde litt avstand, samtidig som man nyser på armen og ikke i hendene. Illustrasjonsfoto. H1N1 Foto: Berit Roald / SCANPIX NB! Modellklarert Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling