<strong>ANDRE VERDENSKRIG:</strong> Tyske soldater i skyttergraver utenfor Warsawa i 1939. Under andre verdenskrig ble over 6 millioner jøder drept. Illustrasjonsfoto. Foto: AKG Images / NTB Scanpix
ANDRE VERDENSKRIG: Tyske soldater i skyttergraver utenfor Warsawa i 1939. Under andre verdenskrig ble over 6 millioner jøder drept. Illustrasjonsfoto. Foto: AKG Images / NTB Scanpix Vis mer

96-åring medvirket i den største jødemassakren under andre verdenskrig. 74 år seinere er han siktet

Tyskeren er trolig en av de siste som vil bli siktet for massedrapene på jødene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag ble en 96 år gammel mann fra Tyskland siktet for å ha medvirket i massedrap av fanger da han var SS-soldat under andre verdenskrig.

Dette er en av de siste sakene som skal opp for det tyske rettssystemet som er knyttet til holocaust, skriver nyhetsbyrået AFP.

Halvt år i Polen

Mannen var 22 år gammel da han jobbet i konsentrasjonsleiren i Majdanek i Polen et drøyt halvår - fra august 1943 til januar 1944.

Mannen var medlem av det femte kompaniet i SS-Totenkopf-Verbände, soldater som sto for vaktholdet i konsentrasjonsleirer og som fikk i oppgave å opprettholde orden i leiren. SS-Totenkopf-Verbände, forkortet SS-TV, ble også kalt «dødninghodedivisjonen» og var en enhet i Schutzstaffel (SS).

- Ifølge tilgjengelig informasjon visste den siktede, så vel som andre SS-soldater i leiren, om grusomheten i de organiserte massedrapene, opplyser påtalemyndigheten i den vesttyske byen Frankfurt om årsaken til siktelsen, skriver AFP.

Holocaust er en betegnelse på nazistenes folkemord på jødene før og under andre verdenskrig. I perioden 1938 - 1945 ble mer enn 6 millioner jøder drept. De aller fleste døde i konsentrasjonsleirer, der de ble gasset i hjel eller henrettet. Jødene ble drept fordi «Det tredje rikets» formann Adolf Hitler mente de ikke hadde noen plass i det nazistiske verdensbildet.

Visste hva han gjorde

Ifølge tyske myndigheter skal den siktede 96-åringen særlig ha vært involvert i «Aksjon høsttakkefest», en massakre for å utrydde alle jødene i det tyskokkuperte Polen. 3. november 1943 ble 17 000 skutt i graver som ofrene ble bedt om å lage selv. Dette anslås å være den største en dags massakren under andre verdenskrig, skriver Holocaust-museet i USA. «Aksjon høsttakkefest» ses også på som større enn jødemassakren i Babij Jar i Ukraina i 1941 da 30 000 ble drept på to dager.

Bare i Lunbin-området, der konsentrasjonsleiren i Majdanek lå, ble om lag 42 000 jøder drept under aksjonen. Det anslås at totalt 78 000 ble drept i konsentrasjonsleiren i Majdanek under andre verdenskrig, skriver Store norske leksikon.

Tyske myndigheter mener at 96-åringen visste hva han var med på.

- Han medvirket til disse grusomme handlingene bevisst, sier den tyske påtalemyndigheten.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 25.01.2014 OVERLEVDE: Alice Herz-Sommer (110) ble holdt fanget av Nazi-Tyskland. Nå kan hun vinne Oscar. Video: TheLadyInNumberSix / YouTube Vis mer

Flere dømt

Over 70 år etter at grusomhetene under andre verdenskrig begynte, fortsetter tyske myndigheter å sikte personer som deltok i krigen under nazistene. Mange blir imidlertid ikke siktet på grunn av alderdom og andre årsaker, skriver AFP.

Ifølge AFP er til sammen fire tidligere SS-soldater tiltalt og dømt for medvirkning massedrap de siste sju årene. Blant dem er John Demjanjuk (91), som i 2011 ble dømt for medvirking til drap på 27 900 jøder. I 2015 ble Oskar Gröning dømt for medvirkning til drapet på 300 000 jøder, og i fjor fikk Reinhold Hanning fem år i fengsel for medvirkning til drapet på 170 000 jøder.

Alle disse ble dømt selv om det ikke fantes noen beviser som koblet dem til bestemte dødsfall, men det var tilstrekkelig nok bevis at de jobbet i en konsentrasjonsleir i samtlige saker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer