DAGBLADET AVSLØRER:

96 prosent av mobbesaker henlegges

De siste seks åra har politiet mottatt 154 mobbe-anmeldelser. 96 prosent av anmeldelsene henlegges. For de fleste av dem finner politiet at det er «ikke rimelig grunn til å undersøke». Nå frykter foreldrene til Emely Frantzen (12) at politiet vil henlegge også deres mobbe-anmeldelse.

NEDPRIORITERT: - Det er åpenbart at dette ikke har vært prioritert av politiet, sier advokat John Christian Elden etter å ha sett Dagbladets tall som viser at 96 prosent av anmeldelsene etter opplæringslovens kapittel 9 A henlegges. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
NEDPRIORITERT: - Det er åpenbart at dette ikke har vært prioritert av politiet, sier advokat John Christian Elden etter å ha sett Dagbladets tall som viser at 96 prosent av anmeldelsene etter opplæringslovens kapittel 9 A henlegges. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

De aller fleste mobbesaker henlegges. Dette er saker der skole eller kommune anmeldes for ikke å ha grepet inn i mobbing. Mange saker blir ikke engang etterforsket.

Dette står i skarp kontrast til at et økende antall barn oppgir i den årlige Elevundersøkelsen å bli mobbet. Det meldes også om eksplosjonsartet økning i mobbesaker hos statsforvalter.

Dagbladet har kartlagt alle anmeldelser som er gjort etter opplæringslovens kapittel 9 A de siste seks åra.

Dette er loven som skal sikre alle barn et trygt og godt skolemiljø.

I 2017 ble dette kapittelet i opplæringsloven endret, blant annet slik at skolen og skoleeiers straffansvar ble tydeliggjort. En nulltoleranse mot mobbing ble lovfestet.

Skolens aktivitetsplikt ble skjerpet - ved kjennskap til mobbing, må skolen sette inn tiltak. Skolen og skoleeier, i de fleste tilfeller kommunen, er straffansvarlig ved brudd på denne aktivitetsplikten.

Dagbladet har fått innsyn i antall anmeldelser etter opplæringslovens kapittel 9 A som er gjort siden straffansvaret ble skjerpet 1. august 2017 og fram til i dag. Vi ba også om innsyn i utfallet av sakene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer