96 prosents nedgang i USAs humler på 20 år

- Vi vet rett og slett ikke hvorfor, sier forskerne i ny alarmerende studie.

UTRYDDES: Flere humlearter har opplevd en nedgang på 96 prosent i USA de siste 20 årene. Den geografiske utbredelsen har gått ned med 23 til 87 prosent. Foto: AP
UTRYDDES: Flere humlearter har opplevd en nedgang på 96 prosent i USA de siste 20 årene. Den geografiske utbredelsen har gått ned med 23 til 87 prosent. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forekomsten av fire av de mest utbredte humleartene i USA, har gått ned med 96 prosent de siste 20 årene, viser en omfattende studie publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Fra før er det kjent at honningbien, humlens fetter, har hatt katastrofal nedgang siden 2006, men dette er den første store studien om hvordan det går med humlene i Nord-Amerika.

Studier i Europa har vist liknende utvikling. I Storbritannia er tre av 25 humlearter utryddet de siste 40 årene, mens halvparten av artene har opplevd en nedgang på opp mot 70 prosent, skriver The Guardian.

- Vi vet ikke hvorfor Bier er svært viktige for landbruket i verden, omlag 30 prosent av verdens jordbruksproduksjon er avhengig av pollinering av bier. I kroner og ører betyr det at biene bidrar med mat til en verdi av 240 milliarder. Humler pollinerer blant annet tomater og paprika, og er avgjørende for dyrkingen av disse grønnsakene.

- Reduksjonen av humler i USA har to hovedforklaringer. Den første er Nosema bombi, den andre er reduksjonen i genetisk mangfold. Men vi sier ikke at Nosema har skylda i den dramatiske nedgangen, vi vet rett og slett ikke, sier Sydney Cameron fra Universitetet i Illionois, hovedforfatteren av den nye forskningsstudien, til nyhetsbyrået AFP.

Nosema-parasitten reduserer livslengden til biene, mens det reduserte genetiske mangfoldet i koloniene, gjør dem mindre egnet til å overleve infeksjoner og endring i økosystemene.

Nosema-soppen har tidligere blitt erklært som grunnen til biedød i New York Times. Biene - og humlene - får i seg parasitten gjennom kosten, den tar seg så til rette i bien og fører til at den dør. Man har funnet Nosema-parasitter i samtlige biearter som har opplevd «kolonikollaps». Dette er imidlertid ikke allment akseptert som forklaring.

Oppdrett av bier milliardindustri Denne kunnskapen kom forøvrig etter et unikt samarbeid mellom Homeland Security og entomologer - det første siden terrorangrepene 11. september 2001. Homeland Security har et program for å trene bier som «bombebier». Bier er med sin fantastiske nese og orienteringssans perfekte til å oppdage farligheter. «Bombebier» trenes på samme måte som bombehunder.

Det største problemet med biedød er imidlertid ikke Homeland Securitys drøm om «bombebier», men problemene jordbruket i verden opplever når pollineringen svikter. Oppdrett av bier og humler er blitt en industri som omsetter for mange milliarder dollar i året.

- Reduksjon i pollinering er et problem i hele verden, og det medfører store problemer for matproduksjonen. Vi må begynne å benytte andre biearter for pollinering ved siden av honningbier, på grunn av den dramatiske nedgangen i forekomsten av dem, sier Cameron.

MATNYTTIGE: 30 prosent av verdens matvareproduksjon er avhengig av pollinering av bier. Den dramatiske nedgangen i forekomsten av dem, er et stort problem for matvaresikkerheten. Foto: AP
MATNYTTIGE: 30 prosent av verdens matvareproduksjon er avhengig av pollinering av bier. Den dramatiske nedgangen i forekomsten av dem, er et stort problem for matvaresikkerheten. Foto: AP Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer