96 satt ulovlig på glattcelle

96 varetektsfanger satt ulovlig i politiets glattceller første halvår. For hele 1999 var tallet 29. - Økningen er dramatisk og skremmende, sier advokat Fridtjof Feydt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feydt tar nå saken opp i Forsvarergruppa av 1977 for å få vurdert om gruppa skal anmelde Justisdepartementet for massivt reglementsbrudd.

Ifølge reglementet, som eksjustisminister Aud-Inger Aure innførte for over to og et halvt år siden, skal ingen sitte i politiarresten i mer enn 24 timer etter at de er varetektsfengslet i forhørsretten. Innen et døgn skal de være på plass i vanlig fengsel.

I april slo Feydt og to kolleger alarm om ulovlig glattcellebruk, etter at de først hadde anmodet sivilombudsmannen om å granske forholdene.

Ombudsmannen reagerte straks, og det er i et brev fra fengselsstyret til ham at de nevnte tallene framkommer. Feydt kaller økningen urovekkende.

- Fortsetter denne tendensen, vil økningen fra 1999 til 2000 være seksdoblet. Etter min mening tar ikke fengselsstyret 24-timersregelen alvorlig. Dette til tross for at Europarådets torturovervåkingskomité flere ganger har tatt saken opp.

- En som arresteres fredag, kan bli sittende til mandag før framstilling for forhørsrett. Men etter fengselsstyrets tolkning kan vedkommende faktisk bli sittende også mye av tirsdagen i politiarrest uten at det er regelbrudd, sier advokat Fridtjof Feydt.