Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

97 år gamle Hugo lurte hele Danmark, prins Charles og Nato

Alle trodde han var en av Danmark største krigshelter. Sannheten er en helt annen.  

MØTTE PRINS CHARLES: Hugo Plaun (bak, med caps) møtte prins Charles og kona Camilla i 2012 under en seremoni for gamle danske krigsveteraner. Men bak medaljene skjulte deg seg en løgn. Foto: NTB Scanpix/Keld Navntoft
MØTTE PRINS CHARLES: Hugo Plaun (bak, med caps) møtte prins Charles og kona Camilla i 2012 under en seremoni for gamle danske krigsveteraner. Men bak medaljene skjulte deg seg en løgn. Foto: NTB Scanpix/Keld Navntoft Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han var kjent som en av Danmarks største krigshelter. Historien slik den ble fortalt var slik:

Under andre verdenskrig sloss Hugo Plaun (97) mot tyskerne i Afrika sammen med de britiske spesialstyrkene, senere kjent som Special Air Service (SAS). Der var han med på å ødelegge mer enn 400 tyske fly under livsfarlige sabotasjeoperasjoner.

Etter å ha blitt skutt og skadet en rekke ganger dro han til England, før han fortsatte å jobbe for SAS bak fiendens linjer i Frankrike, og var blant de første som inntok Berlin under krigens siste dager. Etterpå jobbet han blant annet som instruktør for amerikanske styrker under Koreakrigen.

Etter at han på nytt ble såret flyttet han tilbake til Danmark hvor han ble en del av Hjemmeværnet .

Møtte prins Charles

Dette er historien slik Hugo Plaun har fortalt den i over 30 år. Og mange har trodd på hans historie. Plaun har møtt kongelige, deltatt på minneseremonier i Danmark og i utlandet og i 2010 møtte han daværende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Natos hovedkvarter.

25. mars 2012 møtte prins Charles og hans kone Camillia danske krigsveteraner utenfor Frihedsmuseet i København. Og fremst blant krigsveteranene sto Hugo Plaun. På brystet hang to av Storbritannias fremste medaljer - en medalje fra SAS og den britiske medaljen Distinguished Service Order (DSO).

Finere kan det nesten ikke bli, og medaljen gis for usedvanlig tapperhet og overgås kun av Victoriakorset. Året etter, 2013, legger Plaun ned en krans for falne allierte i Højerup.

Der blir han beskrevet som tidligere major i SAS:

«Hugo Henning Plaun deltog under 2. verdenskrig i talløse operationer, som bragte ham rundt i det sønderrevne Europa. Såret mangfoldige gange har den utæmmelige Hugo Plaun oplevet nok til at det modsvarer flere menneskers normalerfaringer», står det i lokalavisen etter seremonien.

Nå har danske Weekendavisen avslørt en helt annen historie.

FANT PAPIRENE: Politimann Martin Q. Magnussen fant papirene som avslørte Hugo Plaun. Foto: Privat
FANT PAPIRENE: Politimann Martin Q. Magnussen fant papirene som avslørte Hugo Plaun. Foto: Privat Vis mer

Les Weekendavisens avsløringer her!

Politimann avslørte løgnen

Det var 34 år gamle Martin Q. Magnussen som fant papiret som stakk hull på løgnen. Magnussen jobber som politimann i den danske byen Næstved, men på fritiden forsker han på gamle papirer fra andre verdenskrig hos Riksarkivet.

En dag fant han en saksmappe på en person med navnet Hugo Plaun.

- Jeg hadde hørt om Hugo Plaun før og jeg hadde hørt flere av hans foredrag hvor han fortalte om sine heltedåder for britiske SAS. Men dokumentene jeg hadde mellom hendene fortalte en helt annen historie, sier Magnussen til Dagbladet.

Politimannen ville at den nye informasjonen skulle bli kjent.

- Jeg forsto at jeg hadde noe spennende mellom hendene, forteller Magnussen.

Han tok først kontakt med flere journalister, men ingen var interessert i informasjonen han hadde funnet. Til slutt kom han i kontakt med den kjente gravejournalisten Poul Pilgaard Johnsen. Han er reporter i den danske ukeavisa Weekendavisen, og har stått bak en rekke store avsløringer i Danmark.

AVSLØRTE PLAUN: Den kjente danske gravejournalisten Poul Pilgaard Johnsen avslørte Hugo Plaun i Weekendavisen. Foto: Weekendavisen
AVSLØRTE PLAUN: Den kjente danske gravejournalisten Poul Pilgaard Johnsen avslørte Hugo Plaun i Weekendavisen. Foto: Weekendavisen Vis mer

Fikk tillatelse

I Danmark er det forbudt å offentliggjøre navn på nålevende dømte personer som man finner i Riksarkivet – med mindre man får tillatelse fra den gjeldende personen.

- I stedet for å ringe oppsøkte jeg Hugo hjemme hos han. Jeg ble lukket inn, og ved vårt første møte fikk Hugo så mye tillit til meg at han ga meg skriftlig tillatelse til å se alle dokumentene om ham i Riksarkivet og offentliggjøre alle de opplysningene jeg fant, forteller Johnsen til Dagbladet.

Og informasjonen som Weekendavisen-journalisten etter hvert kunne publisere var oppsiktsvekkende:

Plaun var ingen krigshelt, men en landssviker. Ifølge sin egen forklaring hadde Plaun mars 1943 meldt seg frivillig inn i Waffen SS, «angivelig for å bekjempe bolsjevismen».

Han fungerte som krigsreporter, og skrev propaganda for tyskerne fra blant annet fronten i Ukraina, Estland og Polen. Ifølge rettspapirene rømte Plaun til Sverige i 1944 for å unngå videre krigstjeneste for tyskerne. Etter krigen ble han dømt til halvannet års fengsel for sin deltakelse på tysk side.

- Narret alle

I begynnelsen av mai kunne Weekendavisen publisere avsløringen. Da var det litt mer enn 70 år siden Hugo Plaun hadde blitt prøveløslatt etter å ha sonet fengsel for landssvik.

«Det er 70 år siden, og længe er det lykkedes Hugo Plaun at narre den danske offentlighed, pressen, officererne, Hjemmeværnet, veteranene og ultimativt Prince Charles med sin opdigtede historie. Hverken den ærefulde britiske DSO-medalje eller for den sags skyld den amerikanske utmærkelsen Purple Heart, der gives til sårede eller dræbte i militær tjeneste, og som Hugo Plaun også bar foran Frihedsmuseet, er nogensinne blevet tildelt ham», skrev Johnsen i Weekendavisen.

Overfor Johnsen innrømmer Plaun at han har kjøpt medaljene, og at DSO-medaljen er en kopi. Det eneste skuddsåret Hugo Plaun noensinne hadde fått, var da han skøyt seg selv i foten for å slippe vekk fra fronten.

- Hvordan har Plaun det nå etter avsløringen?

- Han sier at han er glad og takknemlig for at jeg avslørte ham. Dermed har han - i det han skal dø - fått løftet den byrden av sine skuldre at han har løyet for alle og sin familie. Han sier at han er lettet, sier Johnsen til Dagbladet.

- Takknemlig

Dagbladet har vært i kontakt med Hugo Plauns nærmeste familie. Plauns sønn, Michael Dela, skriver i en e-post til Dagbladet at det er riktig at Hugo Plaun nå er lettet.

«For min far er jeg glad for at han finner ro med denne avklaringen og avsløringen. Personlig var jeg innledningsvis overrasket, men jeg er nå glad for å ha fått muligheten til å snakke med ham om sakene, hans liv og alle hans tanker rundt dette. Min far har levd et ekstraordinært liv, på godt og vondt», skriver sønnen Michael Dela til Dagbladet.

Til Weekendavisen sier Plaun at han «overhovedet ikke kan begribe, at de aldrig har oppdaget det. Det synes jeg nok er den største joken».

- Hvorfor ble ikke Plaun oppdaget?

- Jeg tror det skyldes at Plauns oppdiktete historie gikk ut på at han utelukkende hadde kjempet i utlandet og for engelskmennene i Special Air Service. Hvis han hadde funnet opp en historie om at han hadde vært en dansk motstandsmann i Danmark, ville det vært annerledes, sier Johnsen.

- Hvorfor tror du Plaun løy om sin egen historie?

- Han løy om sin «tyske» fortid fordi nazister og folk som hadde kjempet for tyskerne var veldig uglesett i Danmark i årtiene etter krigen. De var pariaer. Hugo Plaun er en dyktig forteller og han har en livlig fantasi - og så fortsatte han, siden det ga ham prestisje, forteller Johnsen.

Løgner og sannhet

Politimann Magnussen forteller at synet hans på sannheter og løgner har blitt forandret etter avsløringen. Opprinnelig var det letingen etter informasjon om familiens sorte får, Alvin Fredriksen, som sloss på tyskerne side på Østfronten. Fredriksen, som var Magnussens bestefars bror, døde ved slaget ved Narva i 1944.

NORSK SLEKT: Politimannen Magnussen lette egentlig etter sin bestefars norske bror, Alvin Fredriksen, som døde mens han kjempet for tyskerne i 1944. Foto: Privat
NORSK SLEKT: Politimannen Magnussen lette egentlig etter sin bestefars norske bror, Alvin Fredriksen, som døde mens han kjempet for tyskerne i 1944. Foto: Privat Vis mer

- Familien ville helst glemme han og brant alle bilder og papirer om han etter krigen. Jeg ønsket derimot å finne ut mer om han, forteller Magnussen. Alvin var opprinnelig fra Norge, men ble dansk statsborger på 30-tallet.

Letingen etter familiens sorte får har fått Magnussen til å avsløre en rekke forhold hos Riksarkivet. Magnussen klarte etter hvert å avsløre at to personer fra Hells Angels-miljøet sto bak et omfattende tyveri av historiske dokumenter fra Riksarkivet. De to tatoverte tyvene tilsto etter hvert tyveriet, og ble i 2013 idømt henholdsvis to år og et år og ni måneders fengsel.

- Da jeg begynte som politibetjent for tolv år siden var jeg en smule naiv. Nå har jeg begynt å bli mer kritisk til myndigheter og politi. Hvis folk kommer med en historie som er for god til å være sann, så har jeg nå begynt å undersøke saken til bunn. Det er mer mellom himmel og jord enn det man tror. Det må man bare akseptere, sier Magnussen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!