Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 97 år gammel naziforbryter funnet i Ungarn

En av krigsforbryterne fra andre verdenskrig skal være sporet opp i Ungarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

97 år gamle Ladislaus Csizsik-Csatary var ifølge Simon Wiesenthal-senteret i Jerusalem politisjef i Kosice i Slovakia, som da var under ungarsk kontroll.

Ifølge senteret var han våren 1944 sentral i deportasjonen av 15.700 jøder til Auschwitz. Dette gjør ham til en av de mest ettersøkte krigsforbrytere gjennom tidene.

I helgen kunne britiske The Sun med bistand fra Wiesenthal-senteret avsløre hvor 97-åringen skjuler seg og banke på døren til den lille leiligheten hans i Budapest i Ungarn.

- Forsvinn Den gamle mannen som åpnet, var alt annet enn pratsom da han fikk spørsmål om fortida.

- Nei, jeg gjorde det ikke, forsvinn, var alt han ville si før han slengte igjen døra.

Ifølge Wiesenthal-senteret flyktet Csizsik-Csatary til Tsjekkia etter krigen. Mens han oppholdt seg der, ble han dømt til døden in absentia.

Deretter flyktet han til Canada der han ble sporet opp i 1995. Før det kunne reises sak mot ham, flyktet han til Ungarn.

Bekrefter - Jeg kan bekrefte at Laszlo Csatary er identifisert og funnet i Budapest, sier Wiesenthal-senterets leder Efraim Zuroff.

Ifølge ham ble den ettersøkte krigsforbryteren funnet i september i fjor, etter at senteret hadde betalt en informant 150.000 kroner for et tips.

I september ble informasjonen om Csizsik-Csatary oversendt til statsadvokaten i Budapest, og i forrige uke forsynte Wiesenthal-senteret ungarsk påtalemyndighet med ytterligere beviser mot 97-åringen.

En talsmann for påtalemyndigheten bekrefter at det er innledet etterforskning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media