Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

97 år gammel nazist-sjef pågrepet og siktet for krigsforbrytelser

Skal ha stått bak deporteringen av over 15 000 jøder til Auschwitz.

OPPSPORET: I øverste etasje i denne leiligheten i Budapest skal den 97 år gamle mannen ha bodd frem til han ble pågrepet onsdag. Foto: AFP
OPPSPORET: I øverste etasje i denne leiligheten i Budapest skal den 97 år gamle mannen ha bodd frem til han ble pågrepet onsdag. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 97 år gamle Ladislaus Csizsik-Csatary var ifølge Simon Wiesenthal-senteret i Jerusalem politisjef i Kosice i Slovakia, som da var under ungarsk kontroll.

Ifølge senteret var han våren 1944 sentral i deportasjonen av 15.700 jøder til Auschwitz. Dette gjør ham til en av de mest ettersøkte krigsforbrytere gjennom tidene.

Nå melder nyhetsbyrået AP at mannen er pågrepet og siktet for krigsforbytelser. Han ble pågrepet onsdag morgen.

Det var den engelske tabloidavisen The Sun som med bistand fra Wiesenthal-senteret avslørte hvor 97-åringen skjulte seg og banket på døren til den lille leiligheten hans i Budapest i Ungarn.

- Forsvinn Den gamle mannen som åpnet, var alt annet enn pratsom da han fikk spørsmål om fortida.

- Nei, jeg gjorde det ikke, forsvinn, var alt han ville si før han slengte igjen døra.

Ifølge Wiesenthal-senteret flyktet Csizsik-Csatary til Tsjekkia etter krigen. Mens han oppholdt seg der, ble han dømt til døden in absentia.

Deretter flyktet han til Canada der han ble sporet opp i 1995. Før det kunne reises sak mot ham, flyktet han til Ungarn.

Bekrefter - Jeg kan bekrefte at Laszlo Csatary er identifisert og funnet i Budapest, sier Wiesenthal-senterets leder Efraim Zuroff.

Ifølge ham ble den ettersøkte krigsforbryteren funnet i september i fjor, etter at senteret hadde betalt en informant 150.000 kroner for et tips.

I september ble informasjonen om Csizsik-Csatary oversendt til statsadvokaten i Budapest, og i forrige uke forsynte Wiesenthal-senteret ungarsk påtalemyndighet med ytterligere beviser mot 97-åringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media