97% blir varetektsfengslet

- Varetektsfengsling er en ren formalitet. Rettssikkerheten til de siktede er tilsidesatt, og politiet bruker fengsling som en ren «mørningsprosess», mener advokatfullmektig Christer Hedin, som nylig har skrevet en juridisk avhandling om varetektsfengsling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sakene Hedin fulgte, resulterte 97 prosent av begjæringene og 100 prosent av forlengelsesbegjæringene i fengsling. Gjennomsnittstida i en fengslingssak i Hedins undersøkelse er på 41,57 minutter. I forlengelsessakene er gjennomsnittstida noen sekunder mer, ifølge den oppsiktsvek-kende avhandlingen «Intet uforholdsmessig inngrep».

Christer Hedin frykter at siktede kommer med falske tilståelser - på grunn av at de er så nedkjørt og presset.

Verre enn før

- Fengslingskåtheten er stor. Rettssikkerheten til den siktede er helt klart tilsidesatt. Det viktigste er at politiet får gjennomføre sin etterforskning, sier Hedin til Dagbladet

For ti år siden vakte det stor oppsikt da professor Thomas Mathiesen presenterte resultatene fra observasjonsundersøkelsen i Oslo forhørsrett.

Hedins undersøkelse av 54 saker i samme rett bekrefter at lite har forandret seg: Det blir gjennomsnittlig brukt kortere tid på å fengsle utlendinger enn nordmenn. Ifølge Hedin kan ikke dette forklares på noen annen måte enn at fengslingsvilkårene for utlendinger er mindre strenge enn for nordmenn.

I forhold til Mathiesens undersøkelse er situasjonen verre nå. Behandlingen i forhørsretten går over hodet på den siktede. Hedin mener dette er «umenneskeliggjøring».

I avhandlingen skriver han at «gjennomgående var det slik at siktede så godt som aldri ble ofret et blikk av noen av aktørene når kjennelsen ble lest opp».

Han fortsetter med at «det var som om ingen ville ha det egentlige ansvaret for at siktede faktisk kom til å bli satt i fengslig forvaring. Aktor «gjorde bare jobben sin», forsvareren «gjorde så godt han kunne» og dommeren «fulgte bare lovens bokstav».

Støtte

Hedin får massiv støtte. Forsker Ragnar Kristoffersen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter mener det er vanskelig å gardere seg mot uriktige innrømmelser ved isolasjon.

- Ved isolasjon kan grensene for hva som blir sagt, hva man bør si og hva man husker, bli uklare. Den siktede kan vikle seg inn i et forklaringsmønster hvor bordet fanger. Dette er et resultat av isolasjon. «Mørningsprosess» er et ord man kanskje kan bruke på metodene, mener Kristoffersen. Også spesialpsykolog John Sandstrøm frykter falske tilståelser.

- Jeg har opplevd personer som tilstår bare for å komme ut av fengslet, sier Sandstrøm.