Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grenseovergangene

97 bortvisninger på ei helg

10 dagers karantene stopper langt ifra alle fra å reise over grensa. Stabssjefen advarer mot å senke skuldrene.

GRENSEOVERGANGEN: Politiet sjekker nå hver eneste person som passerer grensa på Svinesund fra Sverige inn i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GRENSEOVERGANGEN: Politiet sjekker nå hver eneste person som passerer grensa på Svinesund fra Sverige inn i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Siden pandemiens ankomst har det vært unntakstilstand i store deler av verden.

Coronaviruset setter likevel ikke en stopper for alle. På grenseovergangene fra Sverige, herunder Svinesund, Ørje og i Innlandet fortsetter trafikken å øke for hver uke som går.

- Det er en stadig økning i trafikken fordi det blir flere som er unntatt fra regelverket som ble innført da pandemien startet, forteller Merete Beck, seksjonsleder for utlendingsseksjonen i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Hun forteller at de også i disse dager må bruke mye ressurser på grenseovergangen, og at det gjennomføres mange bortvisninger.

Flere blir bortvist

Også stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt forteller at de ser en økning på folk som ønsker seg inn i Norge.

RETT I KARANTENE: Ekteparet Omdal har vært på bobilferie i Spania, nå bærer det rett hjem i karantene. Reporter: Madeleine Liereng. Video og reporter i Sverige: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- I uke 23 var det også en liten økning i antall bortviste hvor flere som ikke får lov til å dra inn i Norge prøver seg, sier Teigen til Dagbladet.

Han viser til at det i uke 23 var 33 som ble bortvist på grenseovergangene i Innlandet, mens det i uke 24 var 23 personer. Så langt i uke 25 er 12 personer bortvist.

Teigen legger til at det er mørketall.

- Vi er ikke overalt hele tida så det er sikkert et større antall som har vært over grensa, men det er disse vi har registrert.

- Det er en del sesongarbeidere som snur og prøver igjen. Vi hadde en bil som prøvde å ta seg inn fire ganger - to ganger på samme grensekrysningspunkt, legger han til.

I alt 5019 personer passerte grensa i Innlandet i uke 23, og stabssjefen ser det i forbindelse med pinsen. Uka etter dro 3738 personer over grensa.

150 bortvisninger

Seksjonssjefen i Øst forteller på sin side at de hadde 97 bortvisninger på vei inn i Norge ved grenseovergangene i Svinesund og Ørje bare forrige helg.

- De som bortvises er i all hovedsak EU-borgere, med en hovedtyngde på svenske borgere og borgere fra Øst-Europa-

Hun sier at det er ulike grunner til at folk prøver å ta seg inn i Norge, men at de fleste godtar at de ikke får komme inn.

Seksjonslederen peker samtidig på at det de siste dagene har vært en nedgang i antall bortvisninger, noe som har sammenheng med lettelser i regelverket da flere utlendinger nå får komme inn i Norge.

SLIK ER REGLENE: Nå kan du reise til Danmark. Men dette må du huske på. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Fra 16. mars har det hver uke vært en økning i antall bortvisninger helt fram til uke 23. Da var det omtrent 220 bortvisninger på grenseovergangene på vei i Øst politidistrikt, forteller hun, og legger til at antallet bortvisninger fortsatt ligger på et høyt nivå.

I uke 24 ble det gjort 150 bortvisninger på grenseovergangene på vei inn i Øst politidistrikt, 97 av dem ble som nevnt gjort på bare en helg.

Advarer

Stabssjef Teigen er enig i at økningen trolig skyldes at det regelverket mykes opp. Han advarer imidlertid mot å senke skuldrene, og sier at de vil ha mye grensevakthold gjennom sommeren.

- Vi vil ha faste plasser ved noen overganger hvis vi ser at trafikkbildet øker. Vi er avhengig av at man fortsatt er bevisst på hva de gjør, og hvor man reiser i sommer, sier han, og peker på at Innlandet grenser til regionen Värmland i Sverige hvor smittetallet øker.

-Jo lengre tid det går, jo lettere er det å bli mindre ansvarsbevisste. Det er viktig å være bevisste. Folk må ikke bli sløve, men følge regjeringens tiltak, legger han til.

Dette er reglene

Seksjonssjefen i Øst understreker at det ikke er politiet som pålegger karantene, men at de gir råd og veiledning knyttet til karantenereglene.

- Vi snakker med de vi trenger å snakke med, men karantenereglene er nå såpass kjent at det er en forventning om at både norske borgere og utlendinger setter seg inn i reglene på egen hånd, sier hun.

På tross av at mange forsøker seg over grensa har det norske utenriksdepartementet opprettholdt sitt råd om å ikke reise med mindre det er strengt nødvendig. Reiserådet gjelder fram til 20. august.

Unntaket er Finland, Island, Grønland, Færøyene og Danmark. De oppfyller alle de norske kravene. København har til tidligere hatt egne restriksjoner som tilreisende må forholde seg til, men disse har seinere blitt lempet på.

I Sverige slapp bare én region gjennom nåløyet: Gotland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!