97 dager i fangenskap

Marerittet fortsetter for BBC-journalisten Alan Johnston (42).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det har gått over tre måneder og det nærmer seg 100 dager siden BBC-journalisten Alan Johnston (42) ble kidnappet i Gaza by.

I går balanserte dramaet på en knivsegg da Hamas hevdet at de var i ferd med å sikre løslatelsen av Johnston. Kidnapperne truet med å drepe ham.

Ikke noe valg

Gjennom hele gårsdagen kom talsmannen for Hamas i Gaza by, Fawzi Barhoum, med gjentatte antydninger om at Johnston ville være en fri mann i løpet av bare noen timer.

Men i går kveld sendte den arabiske tv-stasjonen al-Jazeera et videoopptak, som viste en maskert talsmann for Islams hær, omgitt av menn bevæpnet med automatrifler og håndholdte panservernraketter.

Talsmannen identifisert som Abu Khattab, benektet at det var oppnådd enighet med Hamas, og truet med å drepe hvis deres krav ikke ble oppfylt og Hamas forsøkte å befri Johnston ved makt.

- Hvis vi ikke kommer til enighet og situasjonen blir verre for oss, blir vi nødt til å vende oss mot Gud og har ikke noe annet valg enn kutte strupen på journalisten, sa Khattab.

Det var klart at Hamas\' triumf over Fatah på Gazastripen i forrige uke har radikalt endret dynamikken bak kidnappingen av Johnston, og brakt det 97 dager lange dramaet mot slutten, skriver The Times.

SNART 100 DAGER: BBC-journalisten Alan Johnston har sittet 97 dager i fangenskap. Utfallet av rivaliseringen mellom Hamas og Fatah, gjør at Hamas trolig setter mye inn på å få løslatt Johnston. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS/SCANPIX
SNART 100 DAGER: BBC-journalisten Alan Johnston har sittet 97 dager i fangenskap. Utfallet av rivaliseringen mellom Hamas og Fatah, gjør at Hamas trolig setter mye inn på å få løslatt Johnston. Foto: AFP PHOTO/MAHMUD HAMS/SCANPIX Vis mer

Siden Hamas overtok kontrollen forrige torsdag, har de sørget for løslatelsen av en kidnappet palestinsk ingeniør, som ble holdt gissel i over ett år.

- Forhandlinger i sluttfasen

Gruppen ansvarlig for kidnappingen av Johnston, Islams hær, er en utløper av den mektige Dagmoush-klanen kjent for å drive utpressing, smugling, våpenhandel og nådeløs rivalisering med andre grupper. Gruppen er blitt omtalt som Gazas svar på Sopranos.

Dagmoush-klanen har lenge krevd at Hamas utleverer de to som skjøt to av klanens medlemmer i desember, og det antas at gruppen har tatt Johnston for å stille sterkere i forhandlingene.

Det regnes som nesten sikkert at Johnston ble holdt fanget i det sterkt bevoktede Sabra-distriktet i Gaza by, hvor klanen har sitt tilholdssted.

Med Hamas som den plutselig dominerende aktøren i Gaza, fast bestemt på innføre ro og orden, samt forbedre sitt internasjonale rykte, kan det se ut som om klanen er under hardt press for å løslate Johnston eller bli kastet inn i en voldelig konfrontasjon med Hamas, der klanen risikerer at deres gissel kan bli drept.

Ifølge Hamas-kilder The Times har vært i kontakt med, er forhandlingene om løslatelse i sluttfasen.

Johnston har dekket Midtøsten-konflikten fra Gaza i tre år, og var den eneste vestlige journalisten med base i Gaza.

97 dager i fangenskap

BBC-journalisten er blitt holdt som gissel lenger enn noen annen vestlig i Gaza. Væpnede menn truet Johnston ut av leiebilen på vei fra kontoret til leiligheten i femtiden om ettermiddagen 12.mars i år.

I mai i år identifiserte kidnapperne seg ved å publisere et bilde av Johnstons BBC-identifikasjonskort.

1.juni publiserte Islams hær de første bildene av Johnston siden han ble bortført.

- Mine kidnappere har behandlet meg godt. De har gitt meg mat, og de har ikke benyttet seg av vold, sa Johnston.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer