Coronavirus:

97 fly med smitte i Norge

Det blitt registrert smitte på 97 flyginger i Norge siden 27. desember. NTNU-professor Steinar Westin er oppgitt.

FLY MED SMITTE: Det har blitt registrert smittetilfeller på 97 flyvninger i Norge siden 27. desember. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLY MED SMITTE: Det har blitt registrert smittetilfeller på 97 flyvninger i Norge siden 27. desember. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 400 +243
innlagt 158 +8
døde 517
påvist smittet 94 500 000+619.2K
døde 2 020 000 +13.0K
Se mer

Hittil har Folkehelseinstituttet registrert smittetilfeller ved 97 flyginger i Norge siden 27. desember. 53 av flyene ankom Norge fra utlandet. Professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, sier til Dagbladet at han er oppgitt.

- Jeg er litt oppgitt og synes at det er merkelig at man ikke har fått bedre kontroll på importsmitten. Riktignok er det en logistisk utfordring å håndheve tiltaket om obligatorisk testing ved ankomst til Norge fra røde land. Men importsmitte er dessverre fortsatt en betydelig faktor i det norske smittebildet, sier Westin til Dagbladet og fortsetter:

- Det er viktig å hindre importsmitte hovedsakelig av to grunner: Det medfører et generelt høyere smittetrykk mot Norge, og i tillegg medfører importsmitten mye større risiko for at Norge får flere tilfeller av de britiske og sørafrikanske virusvariantene. De vil vi for all del holde på avstand.

Folkehelseinstituttets siste tall viser at 11 fly med smitte ankom Norge fra Polen, og at Polen dermed var det landet hvor det ankom flest fly med smitte fra. Videre viser tallene at 8 fly ankom Norge fra Amsterdam, som er den byen hvor flest fly har ankommet fra. Totalt har 52 fly, både innenlands- og utenlandsflyginger, landet på Gardermoen siden 27. desember med folk som er smittet av corona.

FØLGER SITUASJONEN: - Vi må få ned smitten for at vinteren og våren skal bli lettere, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet, samtidig som han forsvarer regjeringens strenge tiltak. Video: Andresen og Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Tiltak

Både norske helsemyndigheter, regjeringen og Oslo kommune har uttrykt bekymring knyttet til bølgen av personer som ankommer Norge på nyåret. Derfor har regjeringen nylig innført strenge krav til reisende fra røde land som ankommer Norge:

De skal framvise attest på negativ coronatest i løpet av de 72 siste timene før ankomst, de skal registrere navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver, og de skal teste seg ved grensestasjoner, eller i oppholdskommune innen 24 timer etter ankomst.

Testing på Gardermoen

Totalt ankom 14 826 reisende Gardermoen fra utlandet i perioden 2. til 7. januar. Bare 8570 personer valgte å teste seg, og blant dem ble det registrert 131 smittetilfeller.

  • 2. januar: 2444 passasjerer, 1420 testet.
  • 3. januar: 4110 passasjerer, 1923 testet.
  • 4. januar: 2854 passasjerer, 1726 testet.
  • 5. januar: 1732 passasjerer, 1275 testet.
  • 6. januar: 1755 passasjerer, 1112 testet.
  • 7. januar: 1931 passasjerer, 1114 testet.

Kilde: Ullensaker kommune.

Testkaos

Nye tall, møtereferater og en bekymringsmelding fra Oslo kommune viser imidlertid at det er utfordringer knyttet til tiltaket om obligatorisk testing.

Flere grensestasjoner opplever sprengt kapasitet, og Helsedirektoratet har derfor bedt ansvarlige kommuner om å sende reisende til oppholdskommunen ved tilløp til trengsel. Det viser et møtereferat fra møte i Beredskapsgruppa 6. januar, som Dagbladet har fått innsyn i.

Problemet er at Oslo kommune ikke har «anledning til å følge opp at de reisende faktisk gjennomfører en test innen 24 timer, dersom de ikke tester seg på grensa». Det opplyste kommunen om 8. januar, i en bekymringsmelding til Justisdepartementet, som Dagbladet har fått innsyn i.

Nye tall som Dagbladet har mottatt fra Ullensaker kommune viser at nær halvparten av dem som ankom Gardermoen fra utlandet i perioden 2. til 7. januar, som utgjør 6256 personer, forlot flyplassen uten å ha testet seg.

- Vi i kommunene har ikke oversikt om hvem som tester seg og hvem som ikke tester seg på flyplassene. I dag kan reisende fra røde land bare gå forbi testkøen på Gardermoen uten at vi får beskjed om at vedkommende skal testes av kommunen, sa arbeids- og sosialbyråd i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen, til Dagbladet mandag ettermiddag.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Slo alarm

Byrådsleder Raymond Johansen slo alarm i et intervju med Dagbladet.

- Det er ikke godt nok at man ikke klarer å stoppe denne lekkasjen. Vi er nødt til få oversikt, for dette holder rett og slett ikke. Vi vet at importsmitte er en betydelig utfordring, men lar likevel reisende gå rett gjennom flyplassen uten å teste seg, sier byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, til Dagbladet og fortsetter:

- Dette vil ikke folk ha forståelse for når konkursene raser i byen, ungdomsskoler og videregående skoler har rødt tiltaksnivå og Oslo har hatt sosial nedstenging siden november. Folk er utslitte.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Oppstartsfase

Testgeneral og assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, uttalte til Dagbladet at det i oppstartsfasen er lagt til rette for at dem som ikke får testet seg på flyplassen, kan gjøre det i oppholdskommunen.

- Testen skal være antigen hurtigtest eller PCR-test, og man må kontakte kommunen eller et testsenter for å få gjennomført testing. Etter hvert vil vi ha kapasitet til å teste de fleste på grensen. Det gir store fordeler for den enkelte passasjer som får svar på testen etter kort tid, sa Nakstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer