Ble «frastjålet» eiendommen:

98 år lang konflikt løst

Etter nesten 100 års ventetid har familien Bruce endelig fått svaret de har ønsket seg.

ÅRELANG KONFLIKT: Oversiktbilde over Bruce`s Beach viser strandeiendommen som har vært diskutert siden 1912. Foto: Mario Tama / AFP
ÅRELANG KONFLIKT: Oversiktbilde over Bruce`s Beach viser strandeiendommen som har vært diskutert siden 1912. Foto: Mario Tama / AFP Vis mer
Publisert

I 1912 ble Bruce's Beach kjøpt for å lage et feriested for mørke mennesker i ei tid med raseskille i det sørlige California.

Willa og Charles Bruce kjøpte de to tomtene for 1225 dollar, tilsvarende rett i overkant av 12 000 kroner etter dagens kurs. Ifølge BBC har stranda nå en verdi på rundt 20 millioner dollar - eller drøyt 200 millioner norske kroner.

Tilbake i 1912 skal Willa Bruce ha uttalt følgende om kjøpet av eiendommen:

- Vi har blitt avvist overalt hvor vi har forsøkt å kjøpe eiendom. Men nå eier jeg denne og kommer alltid til å eie den, skal Bruce ha sagt ifølge kanalen.

CNN, som også har omtalt saken, skriver at Bruce-familien i en årrekke hadde tilbudt svarte familier et sted å feriere, og at stedet var en yndet plass for kjærestepar.

Det er ikke bare bare å ta med seg hunden på stranden. Non Stop-video av Sondre Rahm, Christian Wehus, Nicolai Alcaniz og Emrik Sager. Vi lager Norges beste viralprogram - som daglig serverer deg deg de beste viralvideoene fra internetts verden. Takk for at du ser på Non Stop! Vis mer

Endret seg totalt

I flere år hadde plassen vært et samlingspunkt for afroamerikanere i den sørlige delen av California, men så endret ting seg betraktelig.

Trakassering fra hvite naboer og Ku Klux Klan gjorde at afroamerikanerne ikke følte seg hjemme, og da byen kjøpte ut familien i 1924, ble det bestemt at det skulle bygges en park der husene sto.

Dette skapte sterke reaksjoner, men i fjor fikk etterkommerne av Willa og Charles Bruce et nytt håp om å få eiendommene tilbake. Da undertegnet guvernør Gavin Newsom en lovgivning som ville gjøre det mulig for fylket å returnere strandeiendommene til etterkommerne av Bruce-familien.

MINNES: En minnesmarkering på Bruce`s Beach i Califfornia. Foto: Patrick T. FALLON / AFP
MINNES: En minnesmarkering på Bruce`s Beach i Califfornia. Foto: Patrick T. FALLON / AFP Vis mer

Gladmelding

Tirsdag denne uka ble det gjennom en avstemning besluttet at eiendommen skulle gis tilbake til Bruce-familien.

- Vi returnerer det ikke, vi gir det tilbake til de rettmessige eierne. Dette er et historisk øyeblikk for fylket vårt, uttalte lederen av fylkesstyret, Holly Mitchell, ifølge CNN.

En talsperson for Bruce-familien var klar på at familiens behandling aldri måtte glemmes.

- All terroren som fortsatt er i hjertene våre i forbindelse med disse handlingene, som ble utført mot uskyldige mennesker i familien vår, er viktigere å huske på enn alle pengene vi har tapt. Vi mistet familien vår, sa familiens talsperson, Duane Yellow Feather Shepard, til CNN.

- Dette er et steg på veien mot rettferdighet, fortsatte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer