Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

98 arrestert i razzia

I natt gikk politiet til aksjon mot en skole der mange demonstranter oppholdt seg. Rundt 20 demonstranter måtte få behandling etter politiets hardhendte fremferd. 92 ble arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for det italienske politiet opplyser at 40 tyskere ble satt i varetekt, sammen med 15 italienere, seks briter, tre amerikanere, tre polakker fire svensker og en fra hvert av landene Tyrkia, New Zealand og Litauen. Politiet sier at aktivistene er siktet for ulovlig konspirasjon og besittelse av bensinbomber.

Luisa Morgantini, som er medlem av EU-parlamentet, sa at politiet brukte en bil for å sprenge porten inn til området der paraplygruppa Genova sosiale forum hadde sitt hovedkvarter i en skole.

Gruppa koordinerer aktivitetene til en rekke protestgrupper som er kommet til Genova i forbindelse med G8-møtet.

Beslag

Vittorio Agnoletto, talsmann for forumet, sa at folk i bygningen var blitt behandlet hardhendt av politiet og at 20 personer måtte få behandling for mindre skader. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble folk slått med køller og sparket av politiet under aksjonen.

Razziaen begynte ved 24-tida og varte i cirka to timer. Politiet skal ha beslaglagt disketter, og lett etter fotografier og filmer fra demonstrasjonene.

Rundt 50 mennesker befant seg i bygningen, som ligger cirka fire kilometer fra den såkalte «røde sonen» der lederne for G8-landene, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Russland, Japan, Italia og Canada møtes.

Aktivister lente seg ut av vinduene og ropte «mordere» mot politiet under aksjonen.

En person ble skutt og drept i sammenstøt i forbindelse med demonstrasjonene fredag.

Alt sto søndag bra til med de norske demonstrantene som har oppholdt seg i Genova.

- Vi bor i et ungdomsherberge i fjellsiden og her har det vært stille og rolig, sa et medlem i Slett U-landsgjeldas ansvarsgruppe, Kjetil G. Abildsnes, til NTB.

De norske aktivistene var lørdag med på den store demonstrasjonen i Genova med om lag 100.000 andre demonstranter.

- Vi gjennomførte en stor, fredelig demonstrasjon. Det ble en lang marsj på lørdag og folk er slitne. De fleste blir her et par dager til. Foreløpig er det vanskelig å ta seg ut av byen. Havnen og stasjonene er stengt, sier Abildsnes.

Forlater en slagmark

Titusenvis av andre demonstranter pakket søndag sammen og forlot Genova etter at deler av byen var blitt omdannet til en slagmark.

Topplederne fra de store industrilandene i G8-gruppen besluttet, før de tok seg ut av det beleirede konferansepalasset, at antall deltakere skal reduseres fra 2.000 til noen få hundre personer når neste års G8-møte skal holdes i Canada. Møtet har vært planlagt i hovedstaden Ottawa, men blir flyttet til en avsidesliggende by i Rocky Mountains.

President George Bush alene hadde med seg et følge på 900 personer til Genova, og Japans statsminister Junichiro Koizumi brakte med seg 600 rådgivere og andre ledsagere.

Over hundre tusen demonstranter samlet seg i Genova under det tre dager lange toppmøte, og de fleste nøyde seg med fredelige protester mot globalisering og miljørasering. Et mindre antall gikk til angrep på politisperringer, forretninger og biler, og en ung italiener ble drept og rundt 350 andre skadd under tumultene.

Pave Johannes Paul II fordømte søndag gatevolden som fant sted i Genova under det tre dager lange toppmøtet mellom G8-landene.

- Vold er ikke den riktige veien å gå for å oppnå rettferdige løsninger på problemer, sa Paven under morgenbønnen i hans sommerbolig søndag.

Paven uttrykte «lidelse og sorg over fiendtlighetene som brøt ut».

(NTB)

SLAGMARK: Genova ble pusset opp og rengjort før G8-møtet startet. Nå er byen en slagmark. Vinduer er knust, biler er brent og en mann er drept.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling