MDG anklages for trebløff

99 200 trær unna eget valgløfte

Miljøpartiet De Grønne (MDG) lovet 100 000 trær i Oslo innen 2030, men til nå er fasiten kun 800. Byrådet har heller ikke råd til treplanting neste år og beskyldes for trebløff.

HAR IKKE RÅD TIL NYE TRÆR: MDG-byrådene Lan Marie Berg og Hanna Marcussen får klar beskjed fra egen etat: Det er ikke penger til treplanting neste år. Foto: Hans Arne Vedlog
HAR IKKE RÅD TIL NYE TRÆR: MDG-byrådene Lan Marie Berg og Hanna Marcussen får klar beskjed fra egen etat: Det er ikke penger til treplanting neste år. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tett i tett mellom bladene på et tre i Oslo sentrum, kom MDG-byrådene Lan Marie Berg og Hanna Marcussen med følgende valgløfte gjennom Dagbladet i fjor: Innen 2030 skal det plantes 100 000 nye trær i Oslo.

Får å nå det ambisiøse målet må det plantes i gjennomsnitt 10 000 trær hvert år. Foreløpig er de langt unna.

Siden MDG kom inn i byråd i 2015 viser Bymiljøetatens tall at det netto er plantet 800 nye trær i Oslo, påpeker Venstres listetopp i Oslo, Hallstein Bjercke.

- MDGs trebløff er herved avslørt. Dette er nok et eksempel på at det er stor avstand mellom hva MDG sier de gjør og hva de faktisk gjør i miljøpolitikken i Oslo, mener venstrepolitikeren.

Null trær neste år

For lite tyder på at tempoet i treplantingen vil skyte fart.

Etter alt å dømme kommer det ikke til å bli plantet noen nye trær neste år, gjør Bymiljøetaten i Oslo det klart.

Planting av trær vil ikke kunne prioriteres, heter det i deres kommentar til budsjettforslaget for neste år.

Etaten har fått et kutt i sine bevilgninger på 26,1 millioner kroner med virkning fra neste år. Dette må de ta fra budsjettene på vei og park, advarer de. Søppelrydding, vedlikehold og badevakter på Huk, Sørenga og Hvervenbukta må også ofres.

Også for veirydding vil det bli konsekvenser. Her vil det bli satt av mindre midler til bortkjøring av snø.

«Dette vil kunne få betydning for framkommelighet og trafikksikkerhet om det blir en snørik vinter,» advarer etaten.

Tar forbehold

Lan Marie Berg var optimist før valget i fjor.

- Vi har målinger fra Plan- og bygningsetaten som viser at det er mellom 700 000 og 1,2 millioner trær i byggesonen i Oslo, altså ikke marka. Da er 100 000 trær helt realistisk å få til, sa hun da.

Nå erkjenner hun at hennes egen etat mener det blir vanskelig, men hevder det ikke er landet ennå.

- Det stemmer at Bymiljøetaten mener at en konsekvens av den krevende økonomiske situasjonen kan være at man ikke kan prioritere å ha en ekstraordinær satsing på trær neste år, men det landes ikke endelig før budsjettet vedtas i desember, skriver Berg i en kommentar til Dagbladet.

Det rødgrønne Oslo-byrådet har ikke flertall alene og er avhengig av å gjøre opp budsjettet med Rødt.

Arild Hermstad vikarierer som byråd for byutvikling.

- Vi har fortsatt et mål om en stor treplantingsdugnad hvor det skal plantes 100 000 nye trær de neste ti årene i samarbeid med innbyggere og næringsliv, men det tar naturligvis tid å planlegge og sette i gang et så stort prosjekt, skriver han til Dagbladet.

- Kommunen jobber nå med en plan om hvordan det skal gjennomføres, og det er satt av midler til planlegging. Det er det viktigste nå, fortsetter Hermstad.

- Bruker stor ord

Oslo Høyre er ikke imponert.

- Det er stor forskjell på hva man skrøt av, og hva man prioriterer. Jeg blir aldri imponert over politikere som har utspill i valgkampen, men som ikke klarer å levere i posisjon, sier gruppeleder i Høyre Øystein Sundelin. Han mener byrådet ikke kan skylde på ekstra utgifter til pandemien.

SKAPER REAKSJONER: Trefellingen i Oslo sentrum dagen før valget i 2019, vekket sterke reaksjoner. Video: Frank Karlsen Vis mer

- Grunnen er enkel. Byrådet har brukt opp alle pengene de har fått inn de fem årene de har sittet. Den økonomiske veksten som har resultert i mer skatt, er brukt opp, hevder Sundelin.

- I budsjettet er det satt opp 2 milliarder kroner ekstra til corona-relaterte utgifter, men det er også budsjettert med 2 milliarder kroner ekstra i støtte. Jeg tror det er lettere å si enn at de har brukt opp pengene på manglende prioriteringer, fortsetter han.

MDG-byråd Lan Marie Berg avviser blankt Sundelins påstander:

- Oslo kommune mangler så langt cirka 700 millioner for å være fullkompensert for merutgifter og tap av inntekter som følge av korona, så det stemmer ikke, sier hun.

Venstres Hallstein Bjercke sier han har forståelse for at corona-situasjonen endrer prioriteringene.

- Men nå har de styrt denne byen i over fem år og knapt plantet flere trær enn de har hugget ned. Denne saken illustrer godt at MDG i sak etter sak bruker store ord, men leverer lite resultater, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer