Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

99 prosent luftfuktighet på Østlandet gir ishinne på bakken

Det merkes hos skadelegevakten i Oslo. <b>Søndag kan det bli enda glattere.</b>

Rådhuskaia i kveld: Hele 99 prosent luftfuktighet i kombinasjon med kuldegrader gir et fint islag over Oslo - her fra Rådhuskaia i Oslo sentrum. &nbsp;Store deler av Øst
Rådhuskaia i kveld: Hele 99 prosent luftfuktighet i kombinasjon med kuldegrader gir et fint islag over Oslo - her fra Rådhuskaia i Oslo sentrum.  Store deler av Øst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høy luftfuktighet og temperaturer rett under null gir en tynn hinne av is på landskapet over hele Østlandet.

- Det er 99 prosent luftfuktighet for øyeblikket, tett tåke og fuktig luft. Med temperaturer rett under null fryser det til et tynt islag på bakken, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til Dagbladet.

Fenomenet gjelder store deler av Østlandet og Telemark. Men også i Nord-Norge og Trøndelag er det uvanlig glatt.

- Det rammer nok først og fremst de mindre veiene og fortauene, det er nok greit å gå forsiktig, advarer meteorologen.

Mange bruddskader

At det er glatt merkes godt på Skadelegevakten i Oslo.

- Det er mange pasienter, og mange med bruddskader, ikke bare overtråkk eller forstuelser. Det går i håndledd, brukne overarmer og et og annet kne. Det er glatt, men det vises ikke så godt. Det er mange som for seg en overraskelse, forteller sykepleier Karianne Todal til Dagbladet.

På dagtid i dag har det først og fremst vært voksne mennesker på julegavehandel som er endt opp på legevakten.

- Det er nok de som er mest ute på dagtid. Eldre tenker kanskje at det ikke er så lurt å gå ut nå, sier Todal, som oppfordrer folk til å ta det rolig.

- Ikke ha det så travelt, selv om det snart er jul. Vær oppmerksom på at det kan være glatt nå selv om det ikke ser slik ut, minner hun om.

Obs-varsel

Søndag kan det bli enda glattere enn det har vært i dag. Meteorologisk institutt har sendt ut et såkalt OBS-varsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark.

De advarer om at nedbør kan fryse på bakken der det fortsatt er frost eller kuldegrader og gi såkalt underkjølt regn - en værkombinasjon som kan gi de glatteste føreforholdene av alle.

Glatt til mandag

For ifølge meteorologen ser glatta ut til å vare i minst ett døgn på Østlandet, kanskje også inn i mandagen.

- Mandag skal temperaturen gå litt over null, men det vil nok fortsatt være glatt mange steder. Tirsdag og onsdag stiger temperaturen enda mer, da blir det nok bedre, særlig i Oslo, tror meteorologen.

Mildværet slår tidligere til i Nord-Norge og Trondheim, så her vil trolig ishinnen smelte tidligere å gjøre det tryggere å gå ute igjen.

Ifølge trafikkoperatør John Slinning ved Statens vegvesen, har det foreløpig likevel ikke vært de største ulykkene på veiene.

- Vi har fått noen meldinger om uhell på enkelte fylkesveier, men ikke så mange.

Hans råd er likevel å sjekke bremstelengen, avpasse farten etter føreforholdene og være oppmerksom på tåke og yr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!