NYTT LAND I AFRIKA:Sør-Sudanesere feirer etter  tidlige målinger som viser at et klart flertall har stemt for løsrivelse. Idag kom det endelige valgresultatet som viste at 99 prosent stemte for et nytt land i Afrika. Foto: Philip Dil/EPA/Scanpix
NYTT LAND I AFRIKA:Sør-Sudanesere feirer etter tidlige målinger som viser at et klart flertall har stemt for løsrivelse. Idag kom det endelige valgresultatet som viste at 99 prosent stemte for et nytt land i Afrika. Foto: Philip Dil/EPA/Scanpix Vis mer

99 prosent stemte for et uavhengig Sør-Sudan

Folkeavstemningen i Sør-Sudan endte med et overveldende flertall for løsrivelse. 98,83 prosent stemte ja til at regionen blir et eget land, viser endelige resultater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Få timer før resultatet ble kunngjort, uttalte Sudans president Omar Hassan al-Bashir at han vil godta resultatet.

- I dag vil vi kunngjøre for hele verden at vi godtar og respekterer valget befolkningen i sør har gjort. Det endelige utfallet av folkeavstemningen er kjent, og vi vil forplikte oss til å respektere det, sa Bashir i en tale til sine tilhengere i Sudans hovedstad Khartoum.

- Historisk Både USA og EU hyller folkeavstemningen som historisk.

- Dette er et historisk øyeblikk for Sudan, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Hun sier også at EU ser fram til å utvikle et nært og langsiktig samarbeid med Sør-Sudan.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gratulerer Sør-Sudan med en fredelig og ordentlig gjennomført avstemning, men hun ber samtidig om at partene kommer fort fram til en avtale om betingelsene som skal gjelde når nord og sør skiller lag.

Fredsavtale Folkeavstemningen var en av de viktigste elementene i fredsavtalen som ble inngått mellom nord og sør i 2005.

Meningen var imidlertid at partene skulle ha forhandlet fram betingelsene for løsrivelsen før avstemningen, noe de ikke lyktes med.

Dermed må det flere forhandlinger til før Sør-Sudan kan erklære seg som en selvstendig stat. Etter planen skal det skje innen juli.

Kamper Samtidig blir det fortsatt meldt om enkelte sammenstøt i sør. Blant annet skal 50 mennesker ha blitt drept i kamper som brøt ut sist torsdag.

Sammenstøtet ble utløst av at soldater både fra nord og sør nektet å adlyde ordre om å forlate byen Makalal. Situasjonen var roligere mandag, og soldater som er lojale overfor den sørsudanske ledelsen hadde kontroll, ble det sagt.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer