99 prosent stemte for et uavhengig Sør-Sudan

Folkeavstemningen i Sør-Sudan endte med et overveldende flertall for løsrivelse. 98,83 prosent stemte ja til at regionen blir et eget land, viser endelige resultater.

NYTT LAND I AFRIKA:Sør-Sudanesere feirer etter  tidlige målinger som viser at et klart flertall har stemt for løsrivelse. Idag kom det endelige valgresultatet som viste at 99 prosent stemte for et nytt land i Afrika. Foto: Philip Dil/EPA/Scanpix
NYTT LAND I AFRIKA:Sør-Sudanesere feirer etter tidlige målinger som viser at et klart flertall har stemt for løsrivelse. Idag kom det endelige valgresultatet som viste at 99 prosent stemte for et nytt land i Afrika. Foto: Philip Dil/EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Få timer før resultatet ble kunngjort, uttalte Sudans president Omar Hassan al-Bashir at han vil godta resultatet.

- I dag vil vi kunngjøre for hele verden at vi godtar og respekterer valget befolkningen i sør har gjort. Det endelige utfallet av folkeavstemningen er kjent, og vi vil forplikte oss til å respektere det, sa Bashir i en tale til sine tilhengere i Sudans hovedstad Khartoum.

- Historisk Både USA og EU hyller folkeavstemningen som historisk.

- Dette er et historisk øyeblikk for Sudan, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton. Hun sier også at EU ser fram til å utvikle et nært og langsiktig samarbeid med Sør-Sudan.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gratulerer Sør-Sudan med en fredelig og ordentlig gjennomført avstemning, men hun ber samtidig om at partene kommer fort fram til en avtale om betingelsene som skal gjelde når nord og sør skiller lag.

Fredsavtale Folkeavstemningen var en av de viktigste elementene i fredsavtalen som ble inngått mellom nord og sør i 2005.

Meningen var imidlertid at partene skulle ha forhandlet fram betingelsene for løsrivelsen før avstemningen, noe de ikke lyktes med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer