99,3 prosent av Egypts kvinner har opplevd å bli diskriminert

Studenten som ble trakassert etter å gått med rosa topp og utslått hår langt fra den eneste, ifølge FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag publiserte Dagbladet en video som viser hvordan mannlige studenter ved Universitetet i Kairo reagerte da en kvinnelig student dukket opp på campus med rosa topp og blondt utslått hår.

Hendelser som dette er vanlig kost i Egypt, skal vi tro en FN-rapport fra april i fjor.

99,3 prosent FNs måling er basert på svarene eksperter har gitt på spørsmål om vold mot kvinner, reproduktive rettigheter, behandling av kvinnen innen familien, om hun blir integrert i samfunnet og kvinners rolle i politikk og økonomi.

I rapporten anslås det at 99,3 prosent av kvinnene i Egypt har vært eller er utsatt for seksuell trakassering.

Målingen av kvinnenes rettigheter i 22 arabiske land viser at det er best å være kvinne på øygruppen Komorene og at det er verst i Egypt. Nest verst er Irak, tett fulgt av Saudi-Arabia og Syria.

Diskriminerende lover er en av de største faktorene til Egypts bunnplassering.

- Burde visst bedre Rektor ved Universitetet i Kairo, Dr. Gaber Nasser, sa ifølge The Guardian til den egyptiske private tv-kanalen OnTV, at den egyptiske kvinnen burde ha visst bedre før hun dukket opp på campus i rosa topp og uten «abaya» (et kappeformet ytterplagg som dekker hodet, red.anm.).

- Vi krever ikke at studentene har på seg uniform, men vi krever at studentene har på seg klær innenfor rammene av våre kulturtradisjoner. Feilen av den kvinnelige studenten rettferdiggjør ikke behandlingen hun fikk av de - stort sett mannlige - studentene, og vi skal se på våre overvåkningskameraer for å avgjøre hvem som har skylda, sa Nasser.

Skapte reaksjoner Rektorens uttalelser fikk mange til å reagere med forakt.

En av disse var Soraya Bahgat. Hun er leder av organsisasjonen «Tahrir Bodyguards» som kjemper mot kvinnetrakassering gjennom demonstrasjoner i Kairo.

- Jeg synes det er skrekkelig at rektoren ved kanskje det viktigste universitetet i Egypt skylder på jentas klær i denne hendelsen. Men en del av meg er glad for at disse forklaringene har kommet ut i media, da det tydeliggjør hovedessensen av hva som er feil med det egyptiske samfunnet: Nemlig at offerne for seksuell trakassering får skylda, sa Bahgat ifølge The Guardian.

- En misforståelse Etter kritikken fra Bahgat kom Gaber Nasser med en ny melding til delstatens offisielle lokalnettavis:

- Det har skjedd en misforståelse. Jeg legger ikke skylda på den kvinnelige studenten for hva som skjedde. Jeg beklager denne misforståelsen.