Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruvearbeidere i Sør-Afrika

995 gruvearbeidere reddet: - En traumatisk opplevelse

Alle gruvearbeiderne som var innesperret i en gullgruve i Sør-Afrika, er kommet opp uskadd, sier gruveselskapet.

REDDET: Gruvearbeiderne på en buss vekk fra gruveområdet. Nesten tusen arbeidere ble fanget under bakken på grunn av et strømbrudd onsdag kveld. Foto: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA
REDDET: Gruvearbeiderne på en buss vekk fra gruveområdet. Nesten tusen arbeidere ble fanget under bakken på grunn av et strømbrudd onsdag kveld. Foto: AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderne ble sittende fast i gruva onsdag kveld, da strømmen gikk i gruveanlegget i provinsen Free State, ifølge fagforeningen AMCU.

Gruveselskapet Sibanye-Stillwater opplyste at strømbruddet førte til at heisene i Beatrix-gruva ikke fungerte.

- Vi har sendt ned redningsteam, alle arbeiderne er gjort rede for og vi forsøker å få dem ut derfra så raskt som mulig, sa selskapets talsmann James Wellsted til den Sør-Afrikanske TV-kanalen ENCA torsdag.

Generatorer ble ikke brukt
Ifølge ENCA skal gruva ha generatorer, men disse ble ikke brukt på grunn av frykt for at de skulle svikte. Det kreves uavbrutt strømforsyning for å bringe arbeiderne opp til overflaten for å unngå at de blir sittende fast i heisen på vei opp.

Strømbruddet skyldes en storm som veltet en strømstolpe i nærheten av gruva. Fredag morgen kom elektrisiteten endelig tilbake, og dermed kunne gruvearbeiderne ta i bruk heisene igjen.

Om strømmen ikke hadde blitt gjenopprettet, måtte alternativet for de 955 arbeiderne vært å gå cirka fire kilometer til en annen sjakt for å komme seg opp til overflaten.

Traumatisk opplevelse
Tidlig fredag morgen kom meldingen fra selskapet om at alle arbeiderne var trygt ute av gruva, som går hele tusen meter under bakken.

- Det var stressende, det var ikke nok ventilasjon, sier en av arbeiderne, ifølge BBC. Han forteller også at ledelsen sendte dem mat og vann.

Etter at arbeiderne ble reddet, fikk de mat og fikk ta seg en dusj, før de ble sendt til medisinsk sjekk.

Det skal ikke være noen indikasjon på at noen har lidd noen nød, men Wellsted bekrefter at det har vært en traumatisk opplevelse.

Ekstrem situasjon
​Bekymrede og sinte familiemedlemmer samlet seg langs veien til gruva, men ble holdt tilbake av sikkerhetsvakter. Gruvearbeiderorganisasjonen The Association of Mineworkers and Construction Union (Amcu) betegnet situasjonen som ekstrem. Dette på grunn av det store antallet arbeidere involvert.

«Hendelsen vitner også om en bekymringsfull mangel på nødutganger og ekstra strømreserver», heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Ifølge BBC ble mer enn 80 dødsfall registrert i sørafrikanske gruver i 2017.

REDDET: Hundrevis av gruvearbeidere ble fanget under bakken som følge av et strømbrudd. Fredag kom meldingen om at alle var reddet. Foto: / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA
REDDET: Hundrevis av gruvearbeidere ble fanget under bakken som følge av et strømbrudd. Fredag kom meldingen om at alle var reddet. Foto: / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!