Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global oppvarming:

«99,99 prosent sikkert»: - De som ikke tror nå, vil ikke tro

En ny artikkel håper å knuse all tvil om global oppvarming med en statistisk «gullstandard». Cicero-forsker har liten tro på at det vil overbevise klimaskeptikerne.

STATISTISK GULLSTANDARD: Ny forskning bruker statistikk over flere år for å slå fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapt. Forskere ved Cicero tror klimaskeptikere sannsynligvis ikke vil overbevises. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
STATISTISK GULLSTANDARD: Ny forskning bruker statistikk over flere år for å slå fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapt. Forskere ved Cicero tror klimaskeptikere sannsynligvis ikke vil overbevises. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningen er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change. Der slås det fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapte med tall gjennom 40 år.

- De som sier at forskere ikke vet årsaken til klimaendringer, tar feil. For det gjør vi, sier Benjamin Santer, klimaforsker ved Lawrence Livermore National Laboratory i California, til Reuters.

Han er hovedforfatteren i den vitenskapelige artikkelen - og håper nå at statistikken vil knuse all tvil om hva som er grunnen global oppvarming.

«Gullstandard»

Bevisene forskerne bruker har nådd et sigma-5-nivå, også omtalt som en statistisk «gullstandard».

- Det statistiske grunnlaget er veldig sterkt, sier Sebastian Mernild, professor i klimaendringer og leder for Nansensenteret ved Universitetet i Bergen, til videnskab.dk.

Forskerne bygger konklusjonen på tre sett av satellittdata. To av dem viste at sigma 5-nivået allerede ble nådd i 2005, mens det tredje datasettet viste at nivået ble nådd i 2016.

Sebastian Mernild har ikke vært involvert i denne studien, men han er hovedforfatter for den neste store rapporten fra FNs klimapanel, IPCC. Han forklarer hvorfor et sigma-5-nivå er statistisk gull:

- Det svarer til at det står 3,5 millioner melkekartonger på rad, og du tilfeldigvis skulle ta tak i den ene som er sur. Det ville være ekstremt usannsynlig.

Klimaforskeren Jason Box, professor ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), mener man kan sammenlikne forskningen med en kriminalteknisk studie, der det på dette nivået ikke lenger ville være noen tvil om hvem som var den skyldige:

– Vi har fingeravtrykk fra menneskene, sier han til nettsida.

Ikke overrasket

Nathalie Schaller, seniorforsker og naturviter ved Cicero Senter for klimaforskning, er ikke overrasket over tallene i den ferske artikkelen - og understreker at dette ikke er ny kunnskap.

- Det har vært sikkert i mange år at global oppvarming er menneskeskapt. Tusenvis av studier over mange år har kommet til samme konklusjon, selv om de har brukt ulike metoder og analysert ulik data, sier hun til Dagbladet.

At studien nå kan smykke seg med et sigma-5-nivå synes hun ikke er så relevant.

- Det viktigste er at den eneste måten vi kan forklare økt temperatur på siden den industrielle revolusjonen, er med økt CO₂ i atmosfæren. Det er igjen et resultat av bruken av fossilt brennstoff, sier hun.

Hun tror de som fortsatt er klimaskeptikere i dag vil være vanskelige å overbevise.

I dag er det kanskje president Donald Trump som er den mest kjente klimafornekteren. Han har blant annet etterspurt «den gode gamle globale oppvarmingen» på Twitter, noe som skapte reaksjoner. I fjor forlot Trump forlater G7-toppmøtet i Canada før det er ferdig - og droppet dermed klimadelen av møtet.

- Jeg tror folk er klar over at global oppvarming skjer og at det er menneskeskapt. De som ikke tror på det nå vil ikke tro på det. Man kan ikke overbevise noen som ikke vil overbevises. Men tallene vi ser er fakta, og ikke en mening, slår Schaller fast.

- Tempoet er for treigt

Også Marianne Aasen, seniorforsker og samfunnsviter ved Cicero, poengterer at funnene som trekkes fram i den ferske artikkelen ikke er ny kunnskap.

- Jeg har liten tro på at de få som avviser disse faktaene fra før av plutselig snur på grunn av denne gjentakelsen. Men det kan være at det gir en piff til noen, det å bli minnet på hvor godt etablert kunnskapen er, sier hun.

- Videre er det slik at mange mener at noe må endres. Men tempoet er altfor treigt. Netto klimagassutslipp skal være null rundt midten av dette århundret, hvis vi skal holde oss under 1,5 graders oppvarming, sier hun, og referer til rapporten fra FNs klimapanel.

Ifølge forskerne ved Cicero er det «mulig» men «svært krevende» å nå målet i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Bjørn Hallvard Samset, forskningsleder ved Cicero, har tidligere uttalt at det krever stor politisk vilje og oppslutning blant folk.

Med utslippskuttene verdens land foreløpig har meldt inn til Parisavtalen at de vil gjøre, er det sannsynlig at vi går mot tre graders oppvarming, ifølge FNs miljøprogram.

- Å nå målet innebærer en omstilling av samfunnet vårt, og særlig må vi endre verdens store utslippssektorer slik som energiproduksjon og transport. Spørsmålene som trenger seg på er hvordan skal et slikt samfunn se ut, hvilke andre hensyn skal ivaretas på veien til et lavutslippssamfunn, og hvordan skal vi komme dit, forklarer Aasen.

Klimasakens superstjerne

En av dem som er enige i at tiltak i klimasaken går for treigt er 16-åringen Greta Thunberg. Hun har blitt klimaaktivistenes nye superstjerne, etter at hun streiket fra skolen for klimasaken utenfor den svenske Riksdagen i fjor.

Streiken fikk massiv internasjonal oppmerksomhet, og utløste hundrevis av liknende skolestreiker over hele verden. Siden da har hun blitt kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer av Time Magazine.

- Dere snakker bare om grønn økonomisk vekst fordi dere er for redde for å være upopulære. Dere snakker bare om å gjøre framskritt med de samme dårlige ideene som fikk oss inn i dette rotet, når den eneste fornuftige tingen å gjøre er å trekke i nødbremsen, sa hun til verdenstoppene på FNs klimatoppmøte i Katowice i Polen i 2018.

Åpen for andre svar

Sebastian Mernild peker på at resultater fra FNs klimapanel tidligere har vist at minst 50 prosent av oppvarmingen de siste 50 åra er menneskeskapt. IPCC arbeider også med sannsynligheter og kan for eksempel si at det er mer sannsynlig at mennesker har stått for 80 enn for 20 prosent av oppvarmingen.

Sebastian Mernild og en rekke andre forskere slo fast at de menneskeskapte klimaendringene kunne bevises med minst 95 prosents sikkerhet i en FN-rapport fra 2013. Men nå har det statistiske grunnlaget altså blitt enda sterkere.

– Man bør være åpen for andre svar, men i dag er menneskets rolle den beste forklaringen vi har, og den blir mer og mer statistisk sikker, sier han til videnskab.dk.

I 2013 slo en studie, ledet av John Cook, fast at 97 prosent av forskere er enige om at klimaendringene er menneskeskapte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!