Global oppvarming:

«99,99 prosent sikkert»: - De som ikke tror nå, vil ikke tro

En ny artikkel håper å knuse all tvil om global oppvarming med en statistisk «gullstandard». Cicero-forsker har liten tro på at det vil overbevise klimaskeptikerne.

STATISTISK GULLSTANDARD: Ny forskning bruker statistikk over flere år for å slå fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapt. Forskere ved Cicero tror klimaskeptikere sannsynligvis ikke vil overbevises. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
STATISTISK GULLSTANDARD: Ny forskning bruker statistikk over flere år for å slå fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapt. Forskere ved Cicero tror klimaskeptikere sannsynligvis ikke vil overbevises. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Forskningen er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change. Der slås det fast hvor sannsynlig det er at klimaendringene er menneskeskapte med tall gjennom 40 år.

- De som sier at forskere ikke vet årsaken til klimaendringer, tar feil. For det gjør vi, sier Benjamin Santer, klimaforsker ved Lawrence Livermore National Laboratory i California, til Reuters.

Han er hovedforfatteren i den vitenskapelige artikkelen - og håper nå at statistikken vil knuse all tvil om hva som er grunnen global oppvarming.

«Gullstandard»

Bevisene forskerne bruker har nådd et sigma-5-nivå, også omtalt som en statistisk «gullstandard».

- Det statistiske grunnlaget er veldig sterkt, sier Sebastian Mernild, professor i klimaendringer og leder for Nansensenteret ved Universitetet i Bergen, til videnskab.dk.

Forskerne bygger konklusjonen på tre sett av satellittdata. To av dem viste at sigma 5-nivået allerede ble nådd i 2005, mens det tredje datasettet viste at nivået ble nådd i 2016.

Sebastian Mernild har ikke vært involvert i denne studien, men han er hovedforfatter for den neste store rapporten fra FNs klimapanel, IPCC. Han forklarer hvorfor et sigma-5-nivå er statistisk gull:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer