Å anlegge brygge

Åslaug Haga satte opp en brygge uten tillatelse. Det er fort gjort i strandsonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke store greiene, det skal hun ha. Noen planker og en liten badetrapp. Båten var heller ikke noen prangende cabincruiser, men en alminnelig 14-foter med påhengsmotor, etter VGs foto å dømme. Men det var definitivt en brygge som lå der nedenfor Åslaug Hagas landsted i Nordfjord. En ulovlig brygge, viste det seg, eller som det heter på kommunalt: En brygge som ikke er byggemeldt.

Hvor mange ulovlige brygger det fins her i landet, vet man selvfølgelig ikke, men senterpartilederen er ikke alene om å synde i strandsonen. Det er i hvert fall sikkert. Åslaug Hagas problem er at hun er statsråd i en regjering som gikk til valg på å stanse utbyggingen av strandsonen og skjerpe sanksjonene for lovbrudd.

Allerede før regjeringen ble innsatt troppet de tre partilederne opp på Svein Bakkes strandtomt på Bygdøy og kjøpte et falleferdig hus og knappe 100 meter strand for 30 millioner kroner i en demonstrasjon av hva de rødgrønne skulle bruke flertallet sitt til.

Mange gjorde seg lystig på deres bekostning ved å regne ut meterprisen på stranda allmuen nå fikk adgang til, men budskapet var likevel tydelig og helt i tråd med valgkampens gjennomgangstema: Her skulle fellesskapet prioriteres og rikinger hindres i å ta seg til rette. Flere strandeiendommer rundt kysten er siden kjøpt opp av staten.

Nå er det selvfølgelig forskjell på strendene på Huk i Indre Oslofjord og en stupbratt fjellskrent ved Hopland i Sogn og Fjordane. Åslaug Hagas brygge stenger ikke ute horder av solbadere fra gylne svaberg og hvite sandstrender i tettbygde strøk. Men det er likevel en smule pinlig å bli tatt med brygga ute når rødgrønn politikk er å slå hardt ned på den slags private tildragelser. Ikke rart opposisjonen kunne flire, ikke minst i Frp, som ønsker å fjerne hele strandloven.

Haga gjorde som hun har hatt rikelig øvelse i denne våren, hun la seg flat, men ikke flatere enn at ektemannen Bård Hopeland fikk skylda for ikke å ha byggemeldt. Det var han som hadde håndtert alt sammen, hevdet hun. Kanskje også oppføringen av et ulovlig stabbur på eiendommen i Ås, slik Dagbladet skriver i dag. Men akkurat som når konsulenter hyres inn i departementet, er det til slutt hennes politiske ansvar.

I Stryn kommune sier man at dette ser vi alvorlig på, og det kan bli brukt sanksjoner i slike saker. Men trolig ikke i denne saken, spår en seksjonsleder. Nei, det skulle ikke forundre noen. Når det gjelder strandsonen har det i perioder vært lettere å få tilgivelse enn tillatelse, selv i tett bebodde hyttekommuner. Mangelen på en overordnet sentral styring har gjort håndhevingen av lovverket både tilfeldig og lemfeldig. Strandbyråkratiet består av et salig virvar av kommunale og statlige myndigheter, sukker frivillige skjærgårdsforeninger, som gjerne skulle hatt svenske tilstander på akkurat dette området.

Hadde Åslaug Hagas hytte ligget i Bohuslän i stedet for Stryn ville brygga raskt blitt fjernet og Haga ilagt bot. Fordi Haga er statsråd må hun likevel betale en pris for sin ulovlige brygge. Den regningen tar regjeringen.