- Å avfyre skudd mot et annet menneske er en stor barriere

Politibetjent Erik Håland snakker med media for første gang etter NOKAS-ranet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Politibetjent Erik Håland orket ikke å snakke med media etter NOKAS-ranet. Nesten seks år etter syns han det er betryggende at tvillingbroren spiller ham i filmen.

Morgenen 5. april 2004 er politibetjent Erik Håland vitne til at ranere tar seg ut av NOKAS-bygget og flykter over Domkirkeplassen i Stavanger. Han hører skudd, ser ranerne ta en syklist som gissel og føler at han må skyte for å stoppe dem. Han løsner i alt 17 skudd, ett av dem treffer Johnny Thendrup og går tvers gjennom låret hans. Håland står 40 meter fra raneren.

— Å avfyre skudd mot et annet menneske er en stor barriere å komme over, sier han til NTB.

Det er første gang han stiller opp for pressen, og han gjør det sammen med tvillingbroren Morten, som spiller Erik i filmen om NOKAS-ranet. Denne uka spiller filmteamet inn scenene før og etter at ranerne har vært inne i tellesentralen og hentet ut over 57 millioner kroner.

Føles riktig
Etter ranet opplevde Erik stor pågang fra media. Han ønsket ikke å uttale seg, og innrømmer at han til slutt klippet i stykker simkortet i telefonen for å få fred. Til tross for press og følelsesmessig påkjenning, var han ikke borte fra jobb én dag etter ranet.

Håland ble i etterkant tilkjent voldsoffererstatning, primært fordi han var utsatt for særlig fare i forbindelse med skuddene på Bankplassen.

Nå, nesten seks år etter ranet, har han fått hendelsene litt på avstand. Men å lese manus og de detaljerte beskrivelsene av skytingen på bankplassen for første gang, var likevel en sterk opplevelse.

— Hårene reiste seg litt i nakken. Jeg er positiv til filmen etter å ha lest manus. Dette er den rette tiden å gjøre det på. Filmen gir et nøkternt bilde av hendelsene. Det er ingen som tildeles helteglorier her, sier Håland.

Han er opptatt av at det skal bli en film med respekt for alle involverte parter.

Broren duger
Produsent Jan Aksel Angeltvedt og regissør Erik Skjoldbjærg ønsker å gjenskape hendelsene rundt ranet så virkelighetsnært som mulig.
Det var de som kontaktet Morten Håland og spurte om han ville prøvespille for rollen som broren. det viste seg at Morten lignet Erik i utseende, kroppsspråk og stemme, i tillegg til at han dugde foran kamera. Etter tre-fire auditions fikk han jobben.

Morten er stolt av hva politibroren gjorde, og Erik syns det er flott av Morten nå skal gjenskape det på film. Han måler ham opp og ned:
— Du passer i uniform, slår han fast.

— Han er den fotogene av oss. Så da er det bra at det er han som skal spille meg. Ingen kan gjøre det bedre enn ham.

(NTB)