Å avskaffe fattigdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for avskaffelse av fattigdom, heter det i Soria-Moria-erklæringen. Planen skal inneholde en rekke tiltak. Først og fremst skal det føres en målrettet politikk for at flest mulig kan leve av egen arbeidsinntekt. Dessuten skal det gis en rett til velferdskontrakter. Sosialhjelpsatsene skal økes. Det samme skal barnetilleggene, bostøtten og så videre. Alt vel og bra.

Så leser vi i Aftenposten at arbeids- og sosialminister Bjarne Håkon Hanssen på sin første dag som statsråd avskaffet 300 000 fattige ved simpelthen å velge én definisjon av fattigdom framfor en annen. Hanssen velger, på samme måte som sin forgjenger Dagfinn Høybråten, OECDs definisjon, som sier at man er fattig dersom man lever av 50 prosent av medianinntekten. EUs mer moderne definisjon definerer folk som fattige hvis de har mindre enn 60 prosent av medianinntekten. SV har lagt EUs definisjon til grunn og tar høyde for at det er 400 000 som har en uakseptabel lav inntekt. Arbeids-Hanssen reduserer antallet til 100 000 og har følgelig en betydelig lavere ambisjon.

Statistisk Sentralbyrås statistikker viser at landets minstepensjonister kommer inn under EUs romsligere definisjon. Og der stikker trolig problemet. Vi husker hvilken sosialøkonomisk jamring det utløste i Jagland-regjeringen da sentrumskameratene ville øke minstepensjonen med tusen kroner måneden. Det var «kvalmende» og ødela angivelig arbeidsmotivasjonen for dem som hadde litt mer enn minstepensjon.

Nå har Jens Stoltenberg presisert regjeringens ambisjon til å avskaffe fattigdommen «så langt det er mulig». Lykkes regjeringen i å redusere arbeidsledigheten vil den også redusere fattigdommen. Dessuten vil minstepensjonistene for hvert år bli færre fordi nye pensjonister har opparbeidet større pensjoner gjennom Folketrygden. Det vil også redusere antall fattige. Aller viktigst er å utjevne forskjellene og sørge for at folk er i stand til å leve et verdig liv med den inntekten de har. Da duger det ikke med 89000 kroner i året for en enslig. Det bør finansminister Kristin Halvorsen gjøre klinkende klart for sin kollega.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer