Å avskaffe fattigdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det triste er at det ikke en gang overrasker. Den rødgrønne regjeringen ble valgt og etablert på et løfte om å avskaffe fattigdommen. Men det den gjorde var å gjøre fattige norske kommuner litt mindre fattige og så overlate kampen mot fattigdom til dem. Og ordførere og rådmenn kan åpenbart ikke lese det som står med stor skrift i Soria Moria-erklæringen: «Regjeringen vil legge fram en helhetlig plan for avskaffelse av fattigdom.(.) Planen skal blant annet inneholde: økning av sosialhjelpssatsene».

I morgennyhetene fredag fikk vi høre at to av tre kommuner i sine budsjetter for i år har kuttet i sosialhjelpssatsene. Selv i SV- og Sp-styrte Finnøy kommune har man redusert sosialhjelpssatsene med henvisning til anstrengt kommuneøkonomi. Samtidig fikk vi høre en statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet forsikre at regjeringens mål opprettholdes. Hvordan det skal skje, når oppgaven delegeres til kommuner, som ideligen klager over alt for små ressurser, er mildt sagt vanskelig å forstå.

Når en politisk ambisjon flagges så sterkt som kampen mot fattigdom, kan ikke en regjering skyve lokaldemokratiet foran seg. Da må den sørge for at regjeringens ambisjoner blir gjennomført, og i hvert fall ikke motarbeidet. På Arbeids- og inkluderingsdepartementets hjemmeside står følgende: «Arbeids- og sosialdepartementets arbeid med velferds- og sosialpolitikk omfatter bl.a. koordinering av den samlede politikken overfor funksjonshemmede og arbeidet med fattigdom og levekår. Departementet har ansvaret for oppfølging mot kommunene mht. Lov om sosiale tjenester.»

Regjeringen må derfor ha to tanker i hodet samtidig. Den må følge opp at kommunene gjør som de blir fortalt og samtidig forsvare det lokale selvstyre. Det er ikke lett, men det må gjøres. Hvordan får være regjeringens oppgave å finne ut av. Avskaffelse av fattigdom er en prioritert oppgave for regjeringen. Å prioritere betyr å gi fortrinn framfor andre. Kommuner som ikke forstår dette, bør settes under administrasjon.