- Å begrense ytringsfriheten er krevende

Partisekretær Raymond Johansen er sjokkert over omfanget av netthetsen. - Jeg vil ikke frata dem retten til å ytre seg, men jeg har rett til å svare dem.

SJOKKERT: Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, forteller at han er sjokkert over hvor mye hat og ondskap det finnes på nettet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SJOKKERT: Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, forteller at han er sjokkert over hvor mye hat og ondskap det finnes på nettet. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke skrev Dagbladet om stortingsreferenten som mistet jobben etter å ha hetset Eskil Pedersen på Facebook. Arbeiderpartiet har blitt utsatt for omfattende netthets etter 22.juli. Johansen synes det er vanskelig å si hvor grensene for ytringsfrihet bør gå på sosiale medier.

- Jeg er sjokkert over hvor mye hat og ondskap det finnes på nettet, men man kan ikke gjøre noe annet enn å oppfordre folk til å ta ansvar for egne ytringer, sier Johansen til Dagbladet.

- Ta til motmæle Partisekretæren mener det ikke bør være noen forskjell mellom hva man sier på en talerstol, og det man skriver på sosiale medier.

- Men hva er løsningen for å begrense hetsen på nettet?

- Man må ta til motmæle og svare saklig ved å opplyse om de faktiske forholdene. Det blir skummelt hvis folk utelukkende baserer sin kunnskap på det de leser på internet. Folk kan få inntrykket av at det er mørke, skjulte krefter som står bak - det gjør konspirasjonsteorier veldig farlig. Det kan hende det er behov for et nytt regelverk, men jeg tror det viktigste er å snakke om det og opplyse gjennom debatt hvor grensen egentlig går, sier han.

- Men passerer man grensen når man hetser Eskil Pedersen og er ansatt på Stortinget?

- Jeg kan ikke svare for hvordan den avgjørelsen ble tatt. Men det er åpenbart at Stortinget har fulgt et regelverk. Du har ansvar både for hva du skriver og hvordan det oppfattes.

- Urent farvann etter 22.juli - Nettet må aldri bli et kloakkorgan der folk lirer av seg frustrasjon. Det så man jo etter 22. juli. Da var det mange uredelige, fordummende og kunnskapsløse kommentarer som du skal lete lenge etter. Det var urent farvann etter 22. juli, sier Johansen.

Han mener den offentlige debatten må bidra til å begrense hva som er greit å ytre på offentlige arenaer.

- Det har aldri vært greit å mobbe og sjikanere. Man må ha en åpen raus debatt, der det må tilstrebes at folk er åpne på hvem som står bak et utsagn.

- Men du vil ikke stoppe dem?

- Jeg vil ikke frata dem retten til å si det, men jeg har også en rett til å svare dem. Når man snakker om sensur er det også noe som heter selvsensur, et annet ord for å tenke seg om, sier Johansen.

Les også: Stortinget truer ytringsfriheten