VOLDELIG SAMMENSTØT:  Tilhengere og motstandere av president Mohmed Mursi kastet brannbomber og steiner på hverandre i natt, og sammenstøtene fortsatt i dag tidlig. Foto: Mostafa Elshemy / AP Photo / NTB Scanpix
VOLDELIG SAMMENSTØT: Tilhengere og motstandere av president Mohmed Mursi kastet brannbomber og steiner på hverandre i natt, og sammenstøtene fortsatt i dag tidlig. Foto: Mostafa Elshemy / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

«Å beskytte Mursi er det samme som å beskytte islam»

Ropte islamistene til Mursi-motstandere i Kairo i natt. Minst fem drept og over 400 personer skadet da massene angrep hverandre med brannbomber og stein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den egyptiske hæren har plassert stormpanservogner utenfor presidentpalasset i Egypts hovedstad Kairo. Dette skjer etter at det i natt har vært flere dødelige sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av islamist-presidenten Mohamed Mursi.

Minst fem personer er drept, og over 446 er såret, ifølge nyhetsbyåret AP.

Ifølge Al Jazeera fortsatte kampene også i dag tidlig ved at motstanderne kastet brannbomber og steiner på hverandre.

«Nei til diktatur», ropte Mursi-motstanderne, mens tilhengerne svarte:

«Å beskytte Mursi er det samme som å beskytte islam».

Jaget bort campere Slåsskampene tiltok seint i går kveld da flere tusen tilhengere av Det muslimske brorskap og president Mohamed Mursi samlet seg foran presidentpalasset, hvor rundt 300 Mursi-motstandere har campet i telt siden tirsdag kveld.

Mostanderne består av koptisk kristne, sekulære og liberalister.  

SKADET:  En egyptisk politimann hjelper en Mursi-motstander etter at han havnet i slåsskamp med medlemmer av Det muslimske brorskap i Kairo i natt. Foto: Mahmoud Khaled / Topshots / AFP Photo / NTB Scanpix
SKADET: En egyptisk politimann hjelper en Mursi-motstander etter at han havnet i slåsskamp med medlemmer av Det muslimske brorskap i Kairo i natt. Foto: Mahmoud Khaled / Topshots / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Islamistene og andre salfister - konservative muslimer som tolker Koranen svært bokstavelig - jaget så motstanderne vekk fra plassen med steinkasting og klubber, og rev ned teltene, ifølge AP.

Det satte sinnene i kok hos Mursi-motstanderne, som etter en kort pause begynte å kaste brannbomber på presidentens støttespillere - som svarte med stein.

De utplasserte politistyrkene på stedet stoppet ikke voldshandlingene, og sammenstøtene spredte seg etterhvert til boligstrøk i nærheten.  

Politiet brukte seinere tåregass for å spre Mursi-motstanderne. I mellomtiden hjalp frivillige sårede opp mot motorsykler for så å ta dem til ventede ambulanser.  

Fire stormpanservogner og tre pansrede militærkjøretøy er nå plassert utenfor palasset i distriktet Helipolis i Kairo.

Angrep hverandre Grunnloven skal stemmes over 15. desember, og er hastelaget av i hovedsak islamister, etter flere koptere, liberale og sekulære har forlatt den opprinnelige grunnlovsforsamlingen fordi de mener grunnloven er for islamistisk.

Tirsdag arrangerte tusenvis av Mursi-motstandere demonstrasjonen kalt «den siste advarsel», og de ber Mursi gå tilbake på dekretet.

BRANNBOMBER:  Motstandere av president Mohamed Mursi kastet brannbomber på tilhengere av Mursi. Foto: Amr Abdallah Dalsh / REUTERS / NTB SCanpix
BRANNBOMBER: Motstandere av president Mohamed Mursi kastet brannbomber på tilhengere av Mursi. Foto: Amr Abdallah Dalsh / REUTERS / NTB SCanpix Vis mer

- Hele situasjonen uttrykker først og fremst en tilspisset maktkamp i et Egypt under forming. Selv om det formelt er knyttet til striden rundt den nye grunnloven, tror jeg det handler mer om en polarisering mellom Det muslimske brorskap og andre sekulære krefter, sier Midtøsten-professor Bjørn Olav Utvik ved universitetet i Oslo til Dagbladet.

Han har blant annet skrevet fagboka «Islamismen».

- Det tilspisses nå veldig foran grunnlovsvalget 15. desember, og de fleste mener at det vil bli flertall for den nye grunnloven.

Utvik mener sekulære krefter nå frykter at de ikke vil klare å vinne nok mandater under parlamentsvalget på nyåret.

- Det er total mangel på tillit mellom de to fløyene. På den ene sida har ikke de sekulære tillit til at islamistene vil yte demokratiske rettigheter. På den andre sida føler islamistene at de ikke blir respektert for at de har vunnet valget og fått flertall. Dersom Mursi skulle bli styrtet nå ville det være udemokratisk, sier Utvik.

Makt lik Mubaraks Sammenstøtene er de mest alvorlige siden demonstrantene igjen inntok plassen etter at Mursi sendte ut et dekret som ga han sjøl utvidede fullmakter slik at hans avgjørelser ikke kan overprøves av rettsvesenet 22. november i år.

Mursi har begrunnet dekretet som nødvendig fordi rettsvesenet er dominert personer tilknyttet Honsni Mubaraks regime, og disse kan stikke kjepper i hjulene for den nye grunnloven.

446 SKADET:  Mursi-tilhengere bærer en skadet kamerat i går kveld. Foto:Amr Abdallah Dalsh /  REUTERS / NTB Scanpix
446 SKADET: Mursi-tilhengere bærer en skadet kamerat i går kveld. Foto:Amr Abdallah Dalsh / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Mursi avsatte de militære lederne i Egypt i august, og overtok så den lovgivende makten over militæret. Slik sett ligner hans fullmakter på de Mubarak hadde. Grunnen til det var at det folkevalgte parlamentet ble oppløst, og spørsmålet ble da om militærrådet eller den folkevalgte presidenten skulle ha makten, sier Utvik.

- Logikk - Ifølge Mursi selv hadde han informasjon som tilsa at grunnlovsprosessen ville bli blokkert av mubarak-folk ved at de oppløste den grunnlovsgivende forsamlingen. Derfor er det en logikk i dette, men han gikk ekstremt langt i å si at hans avgjørelsen ikke kan etterprøves.

Utvik fortelle at han er en langsiktig optimist i forhold til veien videre mot demokrati i Egypt.

- Jeg har vært optimistisk i forhold til dette, men jeg er mer usikker nå enn det jeg har vært på noe annet tidspunkt.

Fyr på brorskap-kontor Også i andre deler av Egypt var det voldelige sammenstøt i gå. Motstandere av myrsi stormet og satte fyr på Det muslimske brorskaps kontorer i Suez og Ismailia, øst for Kairo. I industribyen Mahallah og i provinsen Menoufiyah var det også sammenstøt.

En av lederne for opposisjonen, Mohamed ElBaradei sa i går kveld at det ikke var noen forskjell på Mursis og Mubaraks styresett i Egypt.

- En svart dag Søndag hindret 200 000 Mursi-tilhengere den egyptiske grunnlovsdomstolen å møtes i en rettsbygning i Kairo. Der skulle de vurdere om overhuset i parlamentet og grunnlovsforsamlingen er i strid med den gjeldene grunnloven.

Det fikk domstolsmedlemmene, som betegner søndagen som en «svart dag» for det egyptiske rettsvesenet, til å bestemme seg for å gå ut i streik.

- Grunnlovsdomstolen vil ikke tre sammen før medlemmene kan operere uten psykisk og fysisk press, heter det i uttalelsen fra medlemmene.

Forholdet mellom presidenten og dommerne har lenge vært kjølig, og grunnlovsdomstolen har tidligere oppløst det islamistdominerte underhuset i parlamentet.

FEM DREPT: Støttespillere av Det muslimske brorskapet står ved stridsvogner utplassert ved presidentpalasset i Kairo. Fem demonstranter er blitt drept i natt. Foto: Reuters/NTB Scanpix
FEM DREPT: Støttespillere av Det muslimske brorskapet står ved stridsvogner utplassert ved presidentpalasset i Kairo. Fem demonstranter er blitt drept i natt. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Da Mursi sparket en omstridt riksadvokat tidligere i høst, fikk grunnlovsdomstolen han gjeninnsatt.

Det er også første gangen at grupperinger innad blant folket slåss mot hverandre siden den egyptiske revolusjonen startet med demonstrasjoner mot tidligere president Hosni Mubarak 25. januar i fjor.