- Å besøke voldtektsmannen i fengselet er enestående

Framtredende bistandsadvokater roser Monika Kørra (23) for at hun åpent forteller om den brutale gruppevoldtekten.

FÅR SKRYT: Monika Kørra får ros for at hun åpent fortrller om en brutal gruppevoldtekt i 2009. Framtredende bistandsadvokater mener hun med sin historie kan hjelpe andre voldtektsofre.
FÅR SKRYT: Monika Kørra får ros for at hun åpent fortrller om en brutal gruppevoldtekt i 2009. Framtredende bistandsadvokater mener hun med sin historie kan hjelpe andre voldtektsofre.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Monika Kørra (23) får skryt etter at hun først i KK og deretter i Dagbladet i går fortalte om en grov gruppevoldtekt hun ble utsatt for i desember 2009. Kørra ble kidnappet og voldtatt gjentatte ganger av tre menn før hun ble dumpet langs veien et ukjent sted i Dallas i Texas i USA.

I ettertid har 23-åringen konfrontert gjerningsmennene, både i retten og i fengsel. Hun sier hun har tilgitt dem, og hun reiser nå rundt i USA og holder foredrag om voldtekten.

- Jeg håper å kunne dele historien min i Norge også, for det gjør vondt å lese om utviklingen av voldtektssaker i hjemlandet, sier Monika Kørra til Dagbladet, som mener det er viktig å drepe stillheten rundt disse forbrytelsene.

Anerkjente norske bistandsadvokater mener Monikas åpenhet er av stor betydning - særlig for andre mennesker som har blitt utsatt for voldtekt.

- Det er fantastisk og beundringsverdig av henne å takle det på denne måten, og bruker sin erfaring til å hjelpe andre og bryte muren av taushet rundt dette temaet, sier advokat Trine Rjukan, som representerer en rekke voldtektsofre i Norge.

- Tøft og modig - Hennes åpenhet vil helt sikkert bane vei for andre som er usikre på om de ønsker å anmelde det de er blitt utsatt for. Det er tøft og modig, og jeg tror det betyr mye for andre jenter og gutter utsatt for overgrep, tilføyer bistandsadvokat Hege Salomon.

At Monika har dette motet er spesielt viktig ifølge Salomon, fordi mange ofre for overgrep og voldtekt sliter med følelsen av skam og skyld.

BEUNDRER ÅPENHETEN: Bistandsadvokat Trine Rjukan mener Monika er tøff som velger å åpent fortelle om den brutale voldtekten. - Det er fantastisk og beundringsverdig av henne å takle det på denne måten, og at hun bruker sin erfaring til å hjelpe andre og bryte muren av taushet rundt dette temaet, sier Rjukan. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEUNDRER ÅPENHETEN: Bistandsadvokat Trine Rjukan mener Monika er tøff som velger å åpent fortelle om den brutale voldtekten. - Det er fantastisk og beundringsverdig av henne å takle det på denne måten, og at hun bruker sin erfaring til å hjelpe andre og bryte muren av taushet rundt dette temaet, sier Rjukan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Voldtekt er en overskridelse av en personlig integritetsgrense man ikke vil dele med andre. Men det å holde en voldtekt for seg selv eller fortrenge det, gjør ofte vondt verre, sier hun.

Som Dagbladet skrev i går sier Monika at hun har tilgitt voldtektsmennene. Ifølge Rjukan er det uvanlig av et offer.

- Mitt inntrykk er at de fleste bærer nag til gjerningsmennene, sier hun.

- Tvinger fram oppgjør Også Monikas konfrontasjoner med gjerningsmennene - både i rettssalen og i fengsel forbløffer advokatene.

- Å besøke noen i fengsel er enestående. Det er sjeldent et offer gjør det. Det er tøft at hun har valgt det. Det viser hvor sterk hun er som person. Hun tvinger fram et oppgjør med en gjerningsmann som må ta ansvar, sier Rjukan.

Men hun mener en konfrontasjon ikke alltid er det beste:

- Man vet ikke hvordan man vil reagere. Man kan få etterreaksjoner sterkere eller annerledes enn man trodde. Jeg tror det kan være skadelig for noen og hjelp for andre.

- Viktig med oppklaring To av de tre mennene som voldtok Monika ble idømt livstidstraff, mens den tredje fikk en dom på 25 år. Rjukan tror disse lange dommene er med på å hjelpe Monika i bearbeidelsesprosessen på flere måter.

- HJELPER ANDRE:  Bistandsadvokat Hege Salomon tror Monikas åpenhet kan bane vei for andre som er usikre på om de skal anmelde en voldtekt. - Det er tøft og modig, og jeg tror det betyr mye for andre jenter og gutter utsatt for overgrep, sier Salomon.
Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
- HJELPER ANDRE: Bistandsadvokat Hege Salomon tror Monikas åpenhet kan bane vei for andre som er usikre på om de skal anmelde en voldtekt. - Det er tøft og modig, og jeg tror det betyr mye for andre jenter og gutter utsatt for overgrep, sier Salomon. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

- Det som slår meg når jeg hører om Monika, er viktigheten av at voldtektssaker blir tatt på alvor og blir oppklart - og at gjerningspersonen blir stilt til ansvar. Det bør alle som anmelder ha en reel mulighet til, og det er et tankekors at det er så høye mørketall i voldtektssaker i Norge, og at statistikken viser at mange mistenkte ikke blir felt i rettsapparatet, sier hun.

- At mennene som voldtok Monika fikk så lange straffer tror jeg hjelper henne i å se at de har måttet ta ansvar for de de gjorde mot henne. Det er samfunnets måte å vise henne og omverden at dette er noe som erkjennes som grove og alvorlige handlinger, fortsetter Rjukan som sier hun støtter utviklinga med strengere sedelighetsdommer i Norge.

-  Det gir et riktig signal til samfunnet generelt om hvordan man ser på denne typen forbrytelser, og at det tas på alvor i domstolsapparatet, sier hun.