Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å betale hushjelpa og rørleggeren i kontanter er «moralsk forkastelig»

Britene raser etter tale fra minister.

TAPTE SKATTEKRONER Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
TAPTE SKATTEKRONER Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uttalelsene til juniorminister David Gauke i Finansdepartementet har satt sinnene i kok hos britene, skriver avisa Daily Telegraph i dag.

- Å betale hushjelpa eller rørleggeren i kontanter er moralsk forkastelig. Det er en stor del av den skjulte økonomien, sa Gauke.

Folk som gjør dette ødelegger økonomien og hjelper skattesnytere, advarer ministeren. Praksisen bidrar også til at andre må betale mer.

Koster millioner av pund
Denne typen «penger-i-hånda-økonomi» koster britene billioner av pund i skatteinntekter hvert år, opplyser Gauke.
 
Ministeren sammenligner det å utføre små utbetalinger kontant som like ille som å ikke betale skatt i det hele tatt.

Bemerkningene kom i en tale der han informerer om sine planer om å henge ut de som aktivt driver skatteunndragelse.

Ifølge nye regler vil millionærer og kjendiser som benytter seg av forskjellige ordninger for å unngå å betale mer skatt bli fulgt nærmere i sømmene av det britiske Skattedirektoratet, opplyser Daily Mail.

Gjelder også for den vanlige mannen i gata
Det var likevel ikke før Gauke nevnte pensjonister og vanlige familier som betaler kontant for tjenester for håndverkere og rengjørere at reaksjonene kom. 

Ifølge Gauke er tjenester som for eksempel rørleggerarbeid, rengjøring og hagearbeid hvor det ikke betales skatt, en stor del av den skjulte økonomien i landet.

Austin Mitchell, parlamentsmedlem for Labour uttaler til Daily Telegraph at Gauke oppfører seg smålig, at han er «unødvendig moralistisk», og i stedet bør fokusere på skatteunndragelse i stor skala.

- Du kan ikke kontrollere folks moral på denne måten, og det er nok best å ikke prøve, uttaler Mitchell.

Dyrt
I følge en rapport utarbeidet av myndighetenes regnskapskomite kommer det fram at  mer enn to millioner briter mottar kontant betaling. Dette koster staten rundt 2 milliarder britiske pund, som tilsvarer rundt 18,8 milliarder norske kroner.  

Det er ingen lov i Storbritannia som tilsier at man ikke kan betale noen i kontanter, men håndverkere plikter til å gi informasjon om sine inntekter og samtidig informere om de er ansvarlig for å betale skatt eller moms.

Det britiske Skattedirektoratet planlegger å innvilge et amnesti for å oppfordre de som mottar betaling under bordet til å betale skatt. De som innrømmer å ha unngått å betale skatt vil måtte betale en bot på 200 britiske pund i tillegg til rundt 10 prosent av den ubetalte skatten.

De som tilbakeviser denne «siste sjansen» risikerer straffeforfølging hvis man blir funnet skyldig i å ikke ha betalt det man skylder.

Tidligere operasjoner i 2007 ga ekstra skatteinntekter på 500 millioner pund. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media