GLAD: Byggmester Harald Langemyhr syntes det verste med påstandene om sosial dumping var det gikk på hans person som menneske.
Arkivfoto: Anne Charlotte Schjøll/SCANPIX
GLAD: Byggmester Harald Langemyhr syntes det verste med påstandene om sosial dumping var det gikk på hans person som menneske. Arkivfoto: Anne Charlotte Schjøll/SCANPIXVis mer

- Å bli anklaget for sosial dumping er det verste

Byggmester Harald Langemyhr (43) er svært lettet over at han er frikjent for å være et dårlig menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Saken om at byggmester Harald Langemyhr har brutt utlendingsloven, og anklager om sosial dumping og uverdig behandling av andre mennesker, er henlagt av politiet.

Det er en svært lettet, men noe forkjølet Harald Langemyhr Dagbladet.no snakker med på telefon.

- Jeg er selvfølgelig svært glad for at saken er henlagt. Å bli anklaget for sosial dumping er det verste som kan skje. Det går på moral og etikk og min person, og hvordan jeg behandler andre mennesker. Det er ikke noe særlig å ha mot seg, sier Langemyhr til Dagbladet.no.

- Kunne vært bedre
Han forteller at tida etter at saken eksploderte i media i mars i fjor og påstandene haglet mot hans firma og person har vært tøff.

- Det har vært svært slitsomt for meg, firmaet, de ansatte og min familie. Nå er jeg bare lettet, sier han.

Han forteller at henleggelsen ble vedtatt rundt juletider, men at byggmesteren ikke fikk den offisielle beskjeden før i forrige uke. Han er ærlig på at forholdene for de polske arbeiderne sikkert kunne vært bedre.

- Men det er ingen lov som sier at det for eksempel ikke er lov til å bo mer enn én person på samme brakke. Flere arbeidere ytret dette ønsket selv, og jeg som arbeidsgiver har ikke det endelige ansvaret for renhold og lignende. Men det er klart, forholdene har ikke vært veldig gode, men de har ikke vært lovstridige, sier han.

Motanmelder Omsorgsbygg
Spesielt Arbeidstilsynet gikk høyt ut og karakteriserte flere av arbeidernes boforhold under Langemyhr som umenneskelige og uverdige. Nå har Langemyhr fått en skriftlig beklagelse fra tilsynet.

Les: Langemyhr får polakkrefs av Arbeidstilsynet

Selv om saken om brudd på utlendingsloven nå er henlagt, så gjenstår saken om overfakturering.

Oslo kommune har anmeldt Langemyhr for å ha fakturert Omsorgsbygg for rundt 20 millioner kroner for mye.

Før jul gikk selskapet til motanmeldelse mot Omsorgsbygg, blant annet for falske anklager, bedrageri og for å ha fått selskapet til å utføre ulovlig bestilt arbeid.

- Jeg føler meg trygg på den saken. Vi ga et kostnadsoverslag og utførte jobben. Jobben ble rundt 10 prosent dyrere enn antatt. I denne bransjen sier man at dette avviket kan være på pluss/minus 15 prosent, sier Langemyhr.

- Det var ingen lurejobb.

Langemyhr opplyser at han ikke har fått noe antydning om når den saken blir avgjort.