(Dagbladet): Romfolket på grustaket på Årvoll i Oslo har allerede mottatt drapstrusler og i natt ble raketter fyrt av mot leieren. I ettermiddag rundt klokka fire ble sekretær i organisasjonen «Folk er folk», Bjønnulv Evenrud, angrepet av illsinte personer, som misliker grustakløsningen.
- Det var en liten tildragelse på stedet. Vi hadde politi i nærheten som fikk roet ned gemyttene ganske raskt, sier Vidar Pedersen, operasjonleder i Oslo politidistrikt.

- Derfor måtte vi komme for å få avverget det. Patruljen på stedet sa de trengte bistand, fordi det var ampert, sier innsatsleder Jon Morten Hansen til Dagbladet på stedet.
Roet seg ned I dag kalte styrelederne i Årvollskogen boligsameie, de nærmeste naboene til grustaket hvor romfolk midlertidig har bosatt seg, inn til fellesmøte klokka 12 for å informere om de nye naboene.
Det bor over 1000 personer i de tre sameiene like ved, og flere har uttrykt skepsis og misnøye med de nye naboene.

Morten Losnedal, leder for Årvollskogen boligsameie tre, sier til Dagbladet at de på møtet gikk gjennom føringer fra politiet om hvordan naboene burde oppføre seg.
- Det var viktig at folk fikk stille de spørsmålene de trengte. Folk roet seg etter møtet. De er veldig opptatt av hvor lenge personene vil være der, sier han, og legger til:

- Det har ikke skjedd en enste episode av kriminell art, bare noe romstering i søppelkasser.
Personene på tomta har verken tilgang til strøm, vann eller toaletter.

- Dette har blitt en ny turistattraksjon i Oslo, men man bør la personene på tomta være i fred. Det overrasker meg hvor mye frykt som har oppstått. Den frykten tror jeg er grunnløs, sier Losnedal.
- Som i helvete I går flyttet flere av de rundt 200 personene, som tidligere holdt til ved Sofienberg kirke i Oslo, til grustaket på Årvoll i Groruddalen. Telt, og enkle hytter av planker og presseninger er slått opp på tomta, som består av sand og stein. Et gjørmehull etter regn, ifølge naboer på stedet.
- Å bo på dette stedet er som å være i helvete. Det er ikke noe vann her, sier Robert Malagial (25), som sammen med moren og broren kom til Norge i bil for to uker siden.

-Jeg tror ikke vi kommer til å bli her lenge, jeg vil ta med meg moren min og dra hjem til kona mi og de tre barna, sier Malagial videre.
Flere av personene Dagbladet har snakket med sier de ikke vet hvor lenge de vil oppholde seg på eiendommen. Tilbudet fra Vanessa Quintavalle, som ifølge Drammens Tidene ikke informerte sin medeier i Årvoll Eiendom, mangemillionærene Albert Kr. Hæhre om invitasjonen, er fri bruk av tomta for romfolket til slutten av august.

Morten Losnedal sier til Dagbladet at han nettopp har snakket med Hæhre, som er på vei hjem fra ferie.
- Han har full forståelse for at vi er bekymret, vi får se hva som skjer utover kvelden. Det er ingen som holder dette mot menneskene som oppholder seg på tomta, de har tross alt blitt invitert ut dit, sier Losnedal.
Han informerer om at en stabsfunksjon i Oslo kommune har hatt møter om romfolksituasjonen i Oslo i helga, men at kommunen ikke vil komme med uttalelser før i morgen.
Ble truet
I går raste en aggresiv norsk mann inn i leieren mens Dagbladet var tilstede.

-Jeg skal sette brann på leiren, kom dere vekk, sier mannen, som havnet i diskusjon med flere fra romfolket før han til slutt trakk seg tilbake.
Teltboer Paul (29) sier til Dagbladet at flere aggresive personer har oppsøkt dem i Oslo.

- Han her er en gal mann. Ved Sofienberg kirke kom også en mann og slo ned en sigøyner, sier han etter at mannen har gått.
I natt ble fire kjenninger av politiet pågrepet for å ha sendt raketter mot tomta.
- Vil ha nabotålmodighet
Bjønnulv Evenrud i organisasjonen «Folk er folk» sa til Dagbladet i går at to toaletter etter planen skal fraktes til tomta.
-Alt sammen skjedde så raskt, og jeg har fått melding om at de har ryddet pent etter seg på Sofienberg. Nå kan de oppholde seg her i fred og ro uten å være redd for politiet.

Evenrud håper folk i nabolaget er tålmodige i dagene framover. Politet oppsøker området jevnlig.
- Jeg oppfordrer naboene til å komme og hilse på personene som nå bor på grusplassen.

- Til uka skal vi få opp vann fra det kommunale vannettet, sier Morten Carlstad fra samme organisasjonen.
Ikke ønsket Bydelsutvalgsleder i Bjerke, Steinar Arnesen, sier til Dagbladet at campingsituasjonen er «lite tilfredstillende». I går hadde han fått opp 50 henvendelser fra naboer før klokka fem.
-Dette er rimelig ugreit. Det er bare en nabo som synes det er positivt at dette har skjedd, sier han og understreker at han ikke har noe mot romfolket bosatt på tomta som personer.

- De er de fattigste i Europa. Men ved siden av tomta holder en skyteklubb til, og det er ikke ønskelig at barn skal bo rett inntil.


