TWITRER: Donald Trump er flittig bruker av Twitter, og reaksjonene på hans beskjeder til Nord-Korea blir sterkt kritisert. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix
TWITRER: Donald Trump er flittig bruker av Twitter, og reaksjonene på hans beskjeder til Nord-Korea blir sterkt kritisert. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/ScanpixVis mer

- Å bruke Twitter i krisediplomati med en stat som har atomvåpen, er hinsides hva som kan tolereres

Utskjellingen mellom USA og Nord-Korea, som Trump tar del i via Twitter, er ufattelig uansvarlig, mener norsk forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas utenriksminister uttalte i dag at landet oppfatter at president Donald Trump har erklært krig mot dem, og at de nå forbeholder seg retten til å skyte ned USAs bombefly i internasjonalt luftrom.

- Trump hevdet at vår ledelse ikke kommer til å finnes særlig lenge. Han erklærte krig mot vårt land, sa utenriksminister Ri Yong-ho.

FORSKER: Stein Tønnesson. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
FORSKER: Stein Tønnesson. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

Prio-forsker Stein Tønnesson forteller at det er mange år siden sist et land juridisk erklærte et annet land krig.

- Tar Nord-Korea feil når de hevder at Trump har kommet med en krigserklæring?

- Ja, krigserklæringer har man holdt opp med. Det forekommer ikke mer - og en twitter-melding er ikke noen krigserklæring, sier Tønnesson.

- Da Tyskland angrep Polen i 1939, erklærte Frankrike og Storbritannia Tyskland krig. Da drev man med krigserklæringer, men det har man ikke gjort etter 2. verdenskrig, utdyper Tønnesson.

Verken krig eller fred

- Det er altså ingen krig nå?

- Juridisk sett er det verken krig eller fred. Det ble ikke erklært krig under Koreakrigen i 1950 - 53, og heller ikke inngått noen fredstraktat etterpå, bare en våpenstillstandsavtale.

- Det som foregår nå, er verken krig eller krigserklæringer, men en ufattelig uansvarlig kappestrid mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og president Donald Trump om å skremme og fornærme hverandre. Det kan føre til krig, utdyper forskeren.

En talsperson fra Det Hvite Hus har i kveld benektet at Trumps twittermelding var en krigserklæring.

I uttalelsen fra Nord-Koreas utenriksminister i dag truet Nord-Korea med å skyte ned amerikanske bombefly, uavhengig om de befinner seg i nordkoreansk luftrom eller ikke.

PROPAGANDA: Nord-Korea slapp søndag en propagandavideo, der blant annet et amerikansk krigsskip og et bombefly angripes. Det skjedde bare timer etter at amerikanske bombefly viste seg langs kysten av Nord-Korea i en sjelden maktdemonstrasjon. Video: DPRK TODAY Vis mer

Men da vil ikke Nord-Korea følge havretten, forklarer Tønnesson.

- Det er havretten som bestemmer hvor luftrommet til Nord-Korea går, og det stopper 12 nautiske mil fra kysten. Holder amerikanske bombefly seg utenfor denne linjen, har ikke Nord-Korea rett til å skyte dem ned, sier han.

- Ufattelig uansvarlig

- Tror du Nord-Korea vil respektere denne loven?

- Her er det nok mer spørsmål om hva de tør enn hva de respekterer. Men når utenriksministeren nå sier at de har fått slik rett etter Trums såkalte krigserklæring, så sier han indirekte at de ikke hadde en slik rett tidligere.

Utskjellingen mellom USA og Nord-Korea, som Trump tar del i via Twitter, er etter Prio-forskerens mening ufattelig uansvarlig.

- At det går an for statsledere i vår moderne verden å holde på slik! Jeg må gni meg i øynene for å tro at det er sant, sier Tønnesson.

- Russlands utenriksminister har omtalt Kim og Trump som barnehagebarn, men barn oppfører seg vanligvis langt bedre, fortsetter forskeren.

- Hinsides

Nord-Korea har hatt som vane gjennom mange år å komme med voldsomme trusler, men det at Kim Jong-un nylig i sitt eget navn rettet et personlig angrep mot USAs presiden, er nytt, understreker Tønnesson.

- Og Trumps trusler er uhørte. Ingen tidligere presidenter har holdt på slik. Det å bruke Twitter i krisediplomati med en stat som har atomvåpen, er hinsides hva som kan tolereres fra lederen for verdens mektigste stat, sier Tønnesson.

- Det er dypt pinlig, og ikke minst farlig, fortsetter han.

Han mener resten av verdens ledere burde rette en oppfordring til Trump om å slutte med twitringen sin.

- Hva er det egentlig Nord-Korea vil?

- Kim Jong-un vil nok først og fremst sikre at verdens mest undertrykkede diktatur overlever. Han er ung og vil sitte lenge med makten. For å sikre seg mot angrep utenfra vil han ha atomvåpen. Kanskje ville faren hans, Kim Jong-il, ha kunnet gi opp atomvåpnene hvis han hadde fått en fredsavtale med USA, men det har USA alltid sagt nei til. De vil ikke anerkjenne Nord-Korea som regime, eller ha noen direkte diplomatiske forbindelser med dem.

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer

- Vil skremme

Han fortsetter:

- Kim Jong-un har nå satset så mye på å skaffe seg atomvåpen at han trolig ikke gir dem opp delv om han får tilbud om en fredsavtale.

- Og hva vil Trump?

- Jeg tror kanskje hans hensikt er å skremme Kim Jong-un så mye at han bøyer seg.

- Klarer han det?

- Det tviler jeg på. Det kan imidlertid også tenkes at Trump ikke bare er impulsiv, men at han har en plan med sine trusler. Det kan være at han ønsker å skremme Kina, sier Tønnesson.

- For dersom Trump får Kina til å tro at han snart går til krig mot Nord-Korea, vil det true Kinas interesser, utdyper forskeren.

Førsøker å terge

Kinas president, Xi Jinping, vil unngå en krig i Korea, og har hele tiden insistert på at USA og Nord-Korea må forhandle.

- Det er mulig Trump tenker at han ikke selv har noe å forhandle med Kim Jong-un om, og at han derfor i stedet forsøker å terge ham så mye at Kina blir nervøs og presser på for å få Kim Jong-un til å bøye seg, sier Tønnesson.

Xi Jinpings problem er at han ikke ser ut til å få kontakt med Kim Jong-un. Kim nekter å ta imot Kinas spesialutsending, fortsetter han.

- Xi er taus. Han vurderer nok grundig hva han skal gjøre, samtidig som han trolig ønsker ro rundt Kinas kommunistiske partis 19. partikongress, som skal begynne den 18. oktober, sier Tønnesson og fortsetter:

Mest ansvarlig

- Men når partikongressen er overstått og Xi har fått styrket sin makt internt i Kina, vil han kanskje være klar til å ta et sterkere initiativ overfor Nord-Korea.

- Som hva da?

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

- Han kan stenge grensa for all handel. Det ville skape en alvorlig krise i Nord-Korea, men det er vanskelig å vite hva det ville bety for Kim Jong-uns makt. Kanskje ville han klare å få folket sitt til å tåle en ny hungersnød, slik det gjorde for 20 år siden, da kanskje en million mennesker døde. Jinping må derfor tenke nøye over konsekvensene, sier Tønnesson, som beskriver Kinas president som den suverent mest ansvarlige av de tre mennene som han mener avgjør Koreas framtid:

- Han veier sine ord og viser ikke sine følelser offentlig - i motsetning til Kim og Trump, som foretar rene utblåsninger.

MISTET TÅLMODIGHETEN: President Donald Trump hevder at Nord-Korea ikke har noe respekt for menneskeliv. Dette sa han da Sør-Koreas president Moon Jae-in besøkte Washington. Video: CNN Vis mer