Å bygge fred

Hvorfor brenner det i Kosovo? Kanskje fordi sist det var våpenamnesti i provinsen, så ble 900 av rundt regnet 150000 private våpen innlevert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OMTRENT PÅ ETTÅRSDAGEN

for invasjonen av Irak fikk verden en betimelig påminnelse om hvor vanskelig det er å bygge freden etter krigen. Mens selvmordsbombere blåser seg og andre i lufta i Irak, og lokale krigsherrer igjen tar seg til rette i Afghanistan, kunne Kosovo være stedet der verdenssamfunnet kunne vise til resultater. For Kosovo har stort sett sluppet de store overskriftene etter at terroren rammet USA, og dermed verden.

MEN SÅ VAR SERBERE

og albanere igjen i strupen på hverandre, som om et magisk trylleformular hadde utløst en voldsom energi. 28 mennesker er døde, kirker og moskeer er satt i brann, og mye var plutselig ved det gamle. Var det en albaner som såret en serber i en skyteepisode forrige mandag som tente hatet? Var det tre døde albanske gutter som ble jaget i elva av voksne serbiske menn med hund, og druknet, som tente hatet? Eller var det det grunnleggende problem at fred er vanskelig - kanskje umulig - å bygge i samfunn revet opp av intern strid. Det dramatiske spørsmålet vi står overfor, er om det er mulig å bygge fred og stabilitet i et land der makta bare forsvant etter en effektiv, men høyteknologisk krig startet av verdenssamfunnets eliter?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.