Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å bygge opp Queensland igjen vil bli en maraton

Nå har de enorme vannmassene satt kullgruvedriften ut av spill.

TOGSTASJON: Her står krana på en lasteplass på en togstasjon i Rockhampton. Nå er alt sammen under vann. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/Scanpix
TOGSTASJON: Her står krana på en lasteplass på en togstasjon i Rockhampton. Nå er alt sammen under vann. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kullgruvene i Queensland forsyner Asia største stålverk med brensel og de internasjonale konsekvensene blir derfor store, advarer Queenslands statsminister Anna Bligh.

- 75 prosent av gruvene våre opererer ikke lenger som følge av flommen, så følgene er massive for internasjonale markeder og stålproduksjon, sier Bligh, ifølge NTB og Reuters.

- En maraton Statsministeren utnevnte i dag generalmajor Mick Slater til å lede en egen innsatsstyrke som lede gjenoppbyggingen av regionen.

Arbeidet skal starte allerede nå, parallelt med håndteringen av katastrofen. Den egne styrken skal fokusere på å bygge opp hus, økonomi, hele samfunn og infrastruktur som er ødelagt etter vannmassene, melder ABC News.

- Dette er en veldig viktig jobb framover for å komme tilbake etter en katastrofe som dette, sier Bligh, som varsler at det vil ta tid.

- Å gjenoppbygge Queensland vil bli en maraton, ikke en sprint, sier hun.

Hun anslår det vil koste rundt fem milliarder dollar, men at det foreløpig er vanskelig å sette en prislapp på alle ødeleggelsene flommen har forårsaket.

Stengte veier Flommen i Australia har rammet et område på størrelse med Tyskland og Frankrike. Landsbyer ligger som isolerte øyer i et hav av vann og gjørme, og jernbanelinjene og veiene som knytter kullgruvene til havneanlegg er stengt.

Australias kulleksport er hardt rammet og kullprisene på verdensmarkedet har skutt i været, melder NTB.

Delstaten Queensland er verdens største eksportør av kull til stålindustrien og skadene på infrastrukturen som bringer kullet kommer fram til mottaker er katastrofale, sier Bligh.

Uten sidestykke - Denne katastrofen er uten sidestykke her i Queensland, både når det gjelder størrelse og omfang. Det jeg har sett i områdene jeg har besøkt, er hjerteskjærende ødeleggelser, sier Bligh.

Innbyggerne i de flomrammede områdene kjempet onsdag en desperat kamp mot vannmassene ved å bygge elveforbygninger.

Stiger - Vannet stiger sakte, men sikkert. Vi håper at det ikke skal nå 9,4 meters merket. La oss håpe at vi kan unngå dette, hver eneste centimeter teller, sier Ian Stewart som leder myndighetenes kamp mot vannmassene i Queensland.

Selv om vannet noen steder er i ferd med å trekke seg tilbake, regner myndighetene med at de fleste av kullgruvene først vil kunne gjenåpnes i februar.

200.000 mennesker er evakuert fra sine hjem og myndighetene anslår de økonomiske tapene så langt til å være på minst 6 milliarder kroner.

STØRRELSE PÅ TYSKLAND OG FRANKRIKE: Byen Rockhampton i Queensland er hardt rammet. Til sammen er et område på størrelse med Tyskland og Frankrike rammet av flommen. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/Scanpix
STØRRELSE PÅ TYSKLAND OG FRANKRIKE: Byen Rockhampton i Queensland er hardt rammet. Til sammen er et område på størrelse med Tyskland og Frankrike rammet av flommen. Foto: REUTERS/Daniel Munoz/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!