Å dø er forbudt

Brasiliansk by vil forby døden fordi kirkegården er full.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Strenge miljølover gjør at ordføreren i den brasilianske byen Biritiba Mirim nå vil innføre en lov som forbyr innbyggerne å dø.

- Ta godt vare på helsa for å unngå å dø. Bryter du loven, vil du bli holdt ansvarlig, sier ordfører Roberto Pereira til nyhetsbyrået AP.

Det nokså uvanlige lovforslaget er en konsekvens av at byens kirkegårder er smekk fulle. Og en føderal lov i Brasil forbyr byen å utvide eller bygge ny kirkegård.

Derfor ser ikke ordføreren annet valg enn å forby folk å dø. Loven er en protest, og av åpenbare grunner medfører overtredelse ingen straff.

Latterlig

- Selvfølgelig er lovforslaget latterlig, i strid med folks rettsoppfatning, og vil trolig aldri bli vedtatt. Men hva ellers kan vi gjøre for å få oppmerksomhet om saken, sier ordførerens rådgiver Gilson Soares de Campos.

Det er nemlig Brasils nye miljølov fra 2003 som forbyr nye eller utvidelser av kirkegårder i landets verneverdige områder eller steder med store grunnvannsforekomster. Og de samme miljølovene forbyr kremasjon.

Sammen med 20 andre småbyer i området er Biritiba Mirim bygget over grunnvannsreservoaret til millionbyen Sao Paulo. Og i området finnes en rekke vernede skogsområder.

FORBYR DØDEN: Graver Jose Carlos Santos finner plass til Romao Maria på kirkegården i Biritiba Mirim. Han må bruke familiegraven til en annen familie for å få plass. Nå vil ordføreren i byen forby døden. Foto: Scanpix
FORBYR DØDEN: Graver Jose Carlos Santos finner plass til Romao Maria på kirkegården i Biritiba Mirim. Han må bruke familiegraven til en annen familie for å få plass. Nå vil ordføreren i byen forby døden. Foto: Scanpix Vis mer

Stappfulle graver

Med allerede 50 000 gravlagte borgere på byens kommunale kirkegård er det rett og slett ikke plass til flere døde. De siste 20 innbyggerne som har gått bort siden november ble plassert i samme grav på grunn av plassmangelen.

- Vi har til og med gravlagt folk under stiene på kirkegården. Om seks måneder vil det ikke være mulig å gravlegge en eneste kropp til i byen. Og ærlig talt - folk vil ikke slutte å dø på grunn av det. Vi må få en løsning, ellers blir vi nødt til å bryte loven, sier ordføreren.

Møter torsdag

I morgen skal får byen besøk av Brasils miljøkomite for å diskutere problemene. De har nektet å uttale seg i saken før etter møtet.

Bystyret i Biritiba Mirim håper komiteen vil endre teksten i miljøloven slik at de kan ta i bruk et avsatt område som var ment å bli byens nye kirkegård.

- Fram til da må vi bare håpe at folk lar være å dø.

IKKE LOV: På grunn av strenge miljølover får byen rett og slett ikke lov til utvide eller bygge ny kirkegård. De får heller ikke lov til å kremere de døde.
INGEN PLASS: Jose Francisco Lemus sørget i går over vennen Romao Maria på et gravkapell i Biritiba Mirim. Fordi kirkegården i byen er full, tillot han vennen gravlagt i Lemus-familiens familiegrav.