«Å, du er så tynn!»

Et av de beste komplimentene en 14 år gammel jente kan få.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det har blitt et kompliment å være tynn, og det er jo fint å bli kalt en positiv ting. Mange sier «å,jeg er så tykk» bre for at du skal si at de er tynne, sier 14 år gamle Ida Marie Scheie Ørvik til Fedrelandsvennen.

En av fire slanker seg

En undersøkelse fra Høgskolen i Agder, referert i den samme avisa, viser at så mange som én av fire åttendeklassejenter i sørlandsbyen slanker seg.

Jentene som er intervjuet har inntrykk av at dette stemmer, og sier de kjenner mange som er på slanker´n.

- Jeg tror alle tenker at de ikke vil over så og så mange kilo, sier Kamilla Putri Hagen (13) til Fædrelandsvennen.

Tallene i undersøkelsen samsvarer med de nasjonale tallene.

- Tall fra Statens helsetilsyn viser at 30-40 prosent av den yngre befolkningen lider av uspesifikke spiseproblemer, sier psykolog og ekspert i spiseforstyrrelser, Line Skjærstad ved Nordlandssykehuset til Dagbladet.no. Hun er tilknyttet den nettbaserte spørretjenesten for ungdom, Klara Klok.

Tynn = vellykket

Skjærstad er kjent med at det å være tynn er noe av det beste en 14-åring får høre.

- Tynnhet scorer høyt. Det inngår i en «vellykkethetspakke» som også inkluderer det å ha være morsom, ha mange og «riktige» venner, de «rette» klærne, og andre faktorer som gir sosial anerkjennelse.

Psykologen sier det er nærliggende å tro at presset kommer fra reklame og media, særlig TV-serier.

- Det er et veldig fokus på kropp og utseende i den vestlige kulturen, mener hun.

Presset fører til spiseproblemer for mange. De prøver å slanke seg, de kutter ut måltider og trener mer. Det er ikke unormalt å ha slike perioder, og de fleste får ikke spiseforstyrrelser av det.

- Et fåtall utvikler spiseforstyrrelser, men det er ofte vanskelig å vite hvem som klarer å komme ut av det selv om hvem som ikke gjør det, sier Skjærstad.

Bulimi øker

Ifølge psykologen er det vanskelig å fastslå hvor mange som lider av anoreksi og bulimi i dag. Statens helsetilsyn sine tall viser at det er mellom fem og 65 nye tilfeller per 100.000 kvinner i befolkningen hvert år som får bulimi. Det tilsvarende tallet for anoreksi er ti til 40.

- Antallet tilfeller av anoreksi har vært relativt stabilt de siste 25 årene, mens det har vært en økning i bulimi, sier psykologen, uten at hun kan forklare hvorfor det er blitt slik.

30 prosent av de med anoreksi får behandling, mens under seks prosent av de med bulimi får hjelp.

- Årsaken er at bulimi er vanskeligere å oppdage, da pasientene ofte er normalvektige. Dødeligheten for spiseforstyrrelser er på fem prosent, noe som er høyt i forhold til andre psykiske lidelser, hevder Skjærstad.

Psykologen svarer på dine spørsmål om ungdom og slanking.

Disse kan hjelpe om du sliter med spiseforstyrrelser: