Dykkeraksjonen i Kvam:

- Å finne nåla i høystakken

Etter at mørket senket seg over Movatnet, kjempet dykkere fra Bergen brannvesen mot dårlig sikt i stummende mørke for å finne de tre savnede personene i Kvam.

LYSTE MED LOMMELYKT: Dykkerne fra Bergen brannvesen jobbet under vanskelige forhold mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LYSTE MED LOMMELYKT: Dykkerne fra Bergen brannvesen jobbet under vanskelige forhold mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Søndag kveld kom skrekkmeldingen om at tre personer og en hund var savnet, etter at en båt ble tatt av strømmen ved Tokagjelet i Kvam.

Store innsatsstyrker ble satt i sving for å finne de tre personene.

Redningsarbeidere lette mellom stupbratte fjellsider, helikopter fløy over pulserende stryk og frivillige fra Røde Kors ble heist ned på ustødig underlag.

En ting manglet: Å søke etter personer i den store, mørke og grumsete innsjøen.

- Vi må ha noe konkret å gå etter, ellers vil det være som å finne nåla i høystakken, sier brannmester Morten Wigum, leder for dykkerne i Bergen brannvesen.

- Trykket stemning

Rett etter klokka 19.30 mandag kveld var Wigum på plass i Kvam sammen med fire dykkere.

I stummende mørke skulle de lete etter tre kropper, en hund og eventuelle gjenstander fra båten.

- Det hadde blitt mørkt, men vi hadde veldig bra fokus på arbeidet som lå foran oss. Jeg var overrasket over at vannet var så langgrunt, sier Wigum til Dagbladet.

MANNSTERKE: Tre dykkere fra Bergen brannvesen gikk samlet gjennom store deler av Movatnet for å lete etter de tre savnede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANNSTERKE: Tre dykkere fra Bergen brannvesen gikk samlet gjennom store deler av Movatnet for å lete etter de tre savnede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hans første inntrykk var den voldsomme størrelsen på Movatnet, en av stedene som dykkerne skulle lete etter de savnede.

- Alle de frivillige hadde gått hjem, så vi var igjen alene. Det var veldig stille, sier brannmesteren og la til:

- Jeg opplevde en veldig trykket stemning.

Kan ende på samme steder

Lederen fikk utdelt et kart over området, som viste hvor hunder hadde markert tidligere på dagen. Ut ifra dette laget de et trekantet felt som de skulle søke videre på.

Planen var å starte der.

I tillegg fikk brannmesteren informasjon om hvor redningsarbeidere ved tidligere ulykker har gjort funn i vannet.

- Veldig ofte når vi driver med søk av personer eller ting, så kan de ende på de samme stedene på grunn av strømninger i vannet, sier han.

På grunn av det grunne vannet kunne de gjennomføre største delen av søket uten ekstra luft og utstyr.

- Vi hadde et felt som var 100 til 200 meter bredt, hvor vi gikk tre mann ved siden av hverandre helt til det ble for dypt.

RISIKO: Ove Haugen i Elveredningsgruppa i Røde Kors sier de fortsetter å søke etter de tre antatt omkomne i Kvam. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet TV. Reporter: Marthe S. Lien. Vis mer

Med en sikt på tre-fire meter fortsatte mannskapet å jobbe seg gjennom det grumsete vannet, helt til de var trygge på at det gjeldende området var gjennomsøkt.

Der etter var det dykkingen som sto for tur.

Dårlig sikt

Godt nede i vannet ble sikten mye dårligere.

- Sikten under dykket var ikke på mer enn to meter, og så var det en del strømninger i vannet, sier Wigum.

For å få gjennomsøkt størst mulig område sendte brannvesenet ned to dykkere. Samtidig hadde de en beredskapsdykker på land som var klar for å bistå dersom noe skulle skje.

- Hva er det farligste som kan skje?

- Det farligste som kan skje, er at vi setter oss fast. Det er det vi ikke ønsker. Vi har alltid sikkerheten i tankene og god kommunikasjon med de som er nede, sier lederen.

DÅRLIG VÆR: Bergen brannvesen stilte med fire dykkere ved Movatnet mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DÅRLIG VÆR: Bergen brannvesen stilte med fire dykkere ved Movatnet mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En slik aksjon er, ifølge Wigum, vanskelig å planlegge på forhånd fordi de ikke alltid vet hva som venter dem og hva som befinner seg under overflaten.

- Med dårlig sikt, så må vi være ekstra forsiktige. Når man er nede på bunnen og svømmer, så virvler man også opp mye fra bunnen og da må man ofte bare føle seg fram, sier den erfarne dykkeren.

Med en dybde på ned til fire meter, svømte dykkerne fram og tilbake helt til luften var brukt opp.

- Vanskelig å lete

Tiden det tar å gjennomføre slike dykk avhenger av hvor god sikten er, dybden på vannet, hvor mye strøm det er og hvor mange hindringer det finnes i vannet.

- Det viktigste for vår del er å prøve og få til ett tilnærmet 100 prosent søk, så vi vet at vi har gjort alt vi kan, sier Wigum.

Å dykke i voldsomme elver som Tokagjelet sier brannmesteren er livsfarlig. Dersom man skulle søkt lenger oppe i elva, ville dette blitt utført av egne elvereddere, med hjelp av tauverk og linesystem fra land som sikrer mannskapet.

LANG ERFARING: Brannmester Morten Wigum leder teamet med fire andre dykkere fra Bergen brannstasjon. Foto: Privat
LANG ERFARING: Brannmester Morten Wigum leder teamet med fire andre dykkere fra Bergen brannstasjon. Foto: Privat Vis mer

- Oppe nærme fossen hvor båten ligger, så er det så mange steder med kulper og trær. Det er absolutt mulig at de ligger der, men det er vanskelig å lete med så mye vann som er der nå.

Brannmester legger til:

- Det er veldig stor vannføring i denne elva.

Mandag kveld gikk alt som forventet og redningsmannskapet fikk søkt over store deler av det farlige området. Sterke strømninger fører likevel til at jobben kanskje må gjøres om igjen når vannstanden synker.

- Selv om vi har søkt over et område 100 prosent, så kan strømningene føre til at noe kan være der allerede dagen etterpå. Det er det som gjør jobben så vanskelig, sier lederen.

Klare til å bistå

- Hva skjer dersom dere finner en person?

- Hvis vi finner noen, så vil vi dra dem inn til land. Vi må alltid legge en plan for at det ikke skal bli for mye for folk rundt. Det er ikke alltid noe å se for alle, sier han tungt.

STUPBRATTE FJELL: På grunn av vanskelig terreng og værforhold blir det brukt drone for søke over visse områder i elva. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STUPBRATTE FJELL: På grunn av vanskelig terreng og værforhold blir det brukt drone for søke over visse områder i elva. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mandag kveld fant dykkerne ingenting i det omfattende søket.

I løpet av de neste dagene er det spådd at været skal bli enda verre, noe som gjør det nesten umulig for dykkerne å bidra i visse deler av elva og vannet.

Likevel er Wigum klar for å bistå dersom det trengs.

- Videre nå, så har vi avtalt at det må være noe mer konkret før vi skal tilbake, men vi er klare og det har vi gitt beskjed om, sier han.

For å hjelpe til med videre søk har brannvesenet egne droner som søker over de aller verste områdene.

Onsdag kveld ble det gjort funn av klær som trolig tilhører de savnede i Tokagjelselva.

Det var Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) som skulle ro over vannet i en båt søndag kveld.

De savnede er ennå ikke funnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer