Å finne seg sjøl

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen skal Sarah Palin få lov til å være seg selv. Hva det innebærer vet vi ikke før natt til fredag, men moro kan det bli når den gamle ulven fra Senatet, Jo Biden, møter Rødhette fra Alaska til debatt. Og det er slett ikke sikkert Sarah Palin vil gi bare moromat til tv-show som Dave Letterman og Saturday Night Live. For det skal forundringspakken fra USAs nordligste delstat ha: Hun kan være full av treffsikker sjarm når hun ikke blir striglet av dressmennene rundt presidentkandidaten John McCain. Etter å ha bli holdt unna pressen og hjernevasket med tunge republikanske trossetninger slapp Sarah Palin til slutt ut og ble intervjuet av Katie Couric i CBS. Da ble hun skikkelig verdensberømt. Men det var Tina Fey i Saturday Night Live som gjorde Palin til verdensmester i usammenhengende politisk snikksnakk. Når ler visst Palin selv av parodien, og kanskje er det derfor de republikanske intervjuvokterne har bestemt seg for at Sarah må få være Sarah.

Visepresidentdebatten i morgen vil vise om det var et godt sjakktrekk. Det er usikkert hvis debattlederen går bakover i tid. Mennesket og dinosaurusen levde side om side for 6000 år siden fortalte Sarah Palin da hun var fersk borgermester i Wasilla på slutten av 90-tallet. Læreren hun fortalte det til ble mer enn forundret. Han visste jo at dinosaurusen ble utryddet 65 millioner år før den palinske tidsregning. Slik er det når en kreasjonist snakker med en som tror mer på Darwins lære om evolusjon. Borgermester Palin spurte også Wasillas biblioteksjef om hvilken prosedyre hun måtte følge for å bannlyse visse bøker. Blid og fast i troen. Men det ble ingen bokbål. Ei heller påbud om kreasjonisme i skoletimene, kan LA Times fortelle.

Sarah Palin har nok funnet seg sjøl for lenge siden. McCains håper nok at velgere i småbyamerika også skal finne Palin. For hun er ikke alene om en verdensanskuelse som noen av oss oppfatter som bisarr.