- Å fjerne 336 kommuner er ingen vill tanke

Kommunalminister Erna Solberg vil ikke karakterisere et framlagt scenario som skisserer en kommunestruktur med bare 98 kommuner i Norge i 2007, som en vill tanke: - Ikke villere enn at noe tilsvarende utredes i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GOL (Dagbladet): I dag er det 434 kommuner i Norge. Kommunalministeren ser det altså «ikke som noen vill tanke» å fjerne 336 kommuner.

Geografiske forskjeller

Solberg viser til at den danske strukturkommisjonen skal levere sin innstilling før jul. Ifølge opplysninger hun har fått, vil kommisjonen foreslå et minste innbyggerantall i kommunene i størrelsesorden 30000- 50000.

- Da vil de være nede i 100 kommuner i Danmark.

Solberg peker imidlertid på at det er store geografiske forskjeller. Blant annet er det langt flere øysamfunn i Norge som må opprettholdes som kommuner, selv om innbyggertallet er lavt. Solberg har tidligere tatt til orde for at antall kommuner bør reduseres med 100, altså ned mot 300.

- Skal kommunene kunne utføre de oppgavene de er forpliktet til, bør de være større enn mange av dagens kommuner, sier Solberg.

Solberg presiserer overfor Dagbladet at regjeringen ikke har konkrete planer om å foreslå noe liknende. Først i neste stortingsperiode tror hun kommunestrukturen blir et tema.

- Det skjer neppe i denne stortingsperioden.

Scenarioer

Det var under en jubileumsforestilling for arbeidsgiverorganisasjonen NAVO mandag at ECON presenterte scenarioet med en så dramatisk reduksjon av antall kommuner.

Under tittelen «Styrt konkurranse» ser scenarieforfatterne for seg følgende utvikling:

«Den eksplosive veksten i kommunenes utgifter kunne ikke fortsette. Stadig flere pekte på mulighetene for effektivisering gjennom å utsette virksomhetene for konkurranse. Svaret ble færre kommuner. I 2006 var det slutt på tålmodigheten, og i et tverrpolitisk kompromiss den 6. juni vedtok Stortinget å redusere antallet kommuner til 98. Stortinget trakk opp klare hovedlinjer for kommunenes oppgaver og drift. Kommunene ble pålagt å bruke konkurranseutsetting og anbudsteknikker i stor stil... Ordet omsorgsbedrifter gikk nå naturlig inn i manges vokabular.»

ECONs tidligere styreleder Jonas Gahr Støre presiserte under presentasjonen at et scenario ikke er noen prognose, men én av flere ulike fortellinger om hva som kan skje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer