Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Å fjerne barn fra deres foreldre, skal bare gjøres som en siste utvei og for en veldig kort periode

Europarådets menneskerettighetskommisær kritiserer Norge.

KRITISK: Europarådets menneskerettighetskommisær Nils Muiznieks mener det skal svært mye til for at foreldre skal kunne fratas sine barn. Foto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA
KRITISK: Europarådets menneskerettighetskommisær Nils Muiznieks mener det skal svært mye til for at foreldre skal kunne fratas sine barn. Foto: AFP/NATALIA KOLESNIKOVA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europarådets menneskerettighetskommisær, Nils Muiznieks, var, ifølge The European Post, svært kritisk i sine uttalelser da han denne uka besvarte spørsmål fra parliamentsmedlem Valeriu Ghiletchi i Moldova om en norsk barnevernsak hvor en norsk-rumensk familie er fratatt sine barn.

- Å ta barna fra deres foreldre er en stor sak som krever den ytterste forsiktighet fordi vi er nødt til å tenke: hva er barnets beste? Barnets beste er nesten alltid å være med foreldrene. Bare i ekstreme og eksepsjonelle tilfeller, hvor barnet kan komme til alvorlig skade på grunn av foreldrenes adferd, skal et barn midlertidig bli tatt bort fra foreldrene.

- Vi må gripe inn for å støtte familiene, slik at de kan forbli sammen og barna kan være med sine familier. Å fjerne barn fra deres foreldre, skal bare gjøres som en siste utvei og for en veldig kort periode, uttalte Muiznieks.

Historien om det norsk-rumenske ekteparet som ble fratatt alle sine fem barn av barnevernet har vekket engasjement over store deler av verden.

Har gitt barna ris Fem måneder etter at det norske barnevernet grep inn, var det lørdag varslet demonstrasjoner mot det norske barnevernet i 63 byer i 20 ulike land. Familien tilhører pinsemenigheten, noe som kan være med på å forklare den store mobiliseringen i flere av landene.

Blant annet i USA er det kommet påstander om at norsk barnevern forfølger kristne, noe som er blitt blankt avfeid av norske myndigheter.

Foreldrene i den norsk-rumenske familien er siktet for oppdragervold. Om de blir tiltalt, blir avgjort i løpet av våren. I et magasinintervju med BBC, innrømmer barnas mor å ha gitt barna ris.

- Det skjedde ikke hver gang de hadde gjort noe galt, men av og til, sier mora.

HJEMMEBANE: I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte mange mot norsk barnevern forrige lørdag. Demonstrasjoner ble holdt i en rekke rumenske byer.
HJEMMEBANE: I Romanias hovedstad Bucuresti demonstrerte mange mot norsk barnevern forrige lørdag. Demonstrasjoner ble holdt i en rekke rumenske byer. Vis mer

- Men loven i Norge er veldig klar, helt ned til minste detalj. Det er ikke lov med noen form for fysisk korreksjon. Vi har aldri vært klar over at dette er så strengt, sier mora.

Paret har fått sitt yngste barn tilbake, men de fire eldste barna er fremdeles under norsk offentlig omsorg, fordelt på to ulike fosterhjem.

- En utfordring Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) beskriver pågangen og oppmerksomheten som utfordrende.

- Dette er en utfordring for oss fordi barnevernet er avhengig av tillit for å kunne gjøre en god jobb, skriver Bufdir i en e-post til Dagbladet.

De viser til kulturforskjeller for å forklare den store negative oppmerksomheten som norsk barnevern nå blir gjenstand for:

- I Norge har vi en grunnleggende tillit til staten og de prosesser som skal sikre privatpersoners rettsikkerhet. Denne tilliten er ikke i samme grad eksisterende i f.eks de øst-europeiske landene, skriver Bufdir til Dagbladet.

- Barnevernet skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Norsk lovgivning er direkte rettet mot oppdragelse av barn. I Norge er det ikke lov å slå eller utøve vold mot barn. Synet på hva som er greit og ikke greit i oppdragelsesøyemed kan dermed være forskjellig. Men i Norge gjelder norsk lov og det må alle respektere, skriver Bufdir.

Bufdir understreker at de fleste familier som har kontakt med barnevernet har tillit til instansen.

- Går utover tilliten «Når nå tusenvis av mennesker i helgen samles for å demonstrere mot norsk barnevern, er det viktig å huske på at barnevernet er til for å hjelpe barna. Dessverre kan hjelpen noen ganger gå på bekostning av foreldrenes ønsker», skrev direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i et debattinnlegg i Dagbladet lørdag.

Lørdag kveld var statssekretær Kai-Morten Terning i Barne- og familiedepartementet gjest i NRK Dagsrevyen.

Terning fortalte at norske myndigheter i mange møter har forklart overfor utenlandske ambassader hvordan det norske barnevernet fungerer og hvilke rettigheter barn i Norge har.

- Men en del av de påstandene som blir satt fram er vanskelige å avfeie fordi de er såpass grunnløse. Det er vanskelig å komme dem til livs, uttalte statssekretæren til NRK.

Terning synes det er synd at dette kan gå ut over tilliten til barnevernet.

- Glade i barna sine Psykologspesialist Einar Salvesen har vært sakkyndig vitne for den norsk-rumenske familien. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han også ville ha gått inn og sjekket forholdene i denne familien, dersom han hadde jobbet i barnevernet. 

- Men jeg ville så absolutt ikke tatt barna fra dem. De hadde sine oppdragermetoder som ikke er i tråd med de norske, men barnevernet kunne ha satt inn helt andre tiltak enn omsorgsovertakelse, som samtaler og veiledning.

- Det er så mye bra med denne familien. Det er ingen tvil om at de er glade i barna sine og at de har god omsorgsevne, sier Salvesen til Dagbladet.

DOKUMENTAR: Dagbladet forrige lørdag.
DOKUMENTAR: Dagbladet forrige lørdag. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!